„Култура в центъра“ - открито студио с водещи европейски експерти в Габрово
„Култура в центъра“ - открито студио с водещи европейски експерти в Габрово / Община Габрово

Открито студио на тема „Култура в центъра" ще се състои на 21 септември от 10:00 ч. в зала „Възраждане" в Габрово. На фокус ще бъдат поставени добри практики и съвременни стратегии в културните политики, интересни решения и подходи, както и основни акценти от водещия стратегически документ Cultura 21 Actions, приет на Върховната среща по култура в Билбао през март 2015 г.

Като един от деветте пилотни града, избрани в програмата Пилотни градове на Обединените градове и местни власти, Габрово продължава напред с приемането на двугодишна програма, която ще даде конкретни посоки и ще свърже културата в една ос с основните линии на устойчивото развитие. Откриването на добри партньори и работа в мрежа е ключов момент в реализирането на тази програма, която ще бъде изработена предишния ден, на 20 септември от работната група на Габрово-Пилотен град под ръководството на трима ментори: Катрин Кълън, Джорди Балта и Айвър Дейвис .

Близо 30 артисти, културни оператори, представители на културни институти, неправителствени организации и други формират тази група и ще обединят идеи и визии в една обща рамка. Изработената програма ше бъде анонсирана на 21 септември.

Участници в откритото дискусионно студио „Култура в центъра" ще бъдат: Таня Христова - кмет на община Габрово, Катрин Кълън - специален съветник Култура и устойчиви градове към Обединени градове и местни власти, Джорди Балта - експерт в Комитета по култура към Обединени градове и местни власти, Айвър Дейвис - координатор за Европа на Програма Пилотни градове от страна на организацията CultureActionEurope, Винченцо Санточирико, президент на Фондация Саси, Матера, Албена Димитрова - драматург. Модератор на събитието е д-р Нели Стоева - преподавател в специалност Културология на СУ "Св. Климент Охридски".

След откритото студио организаторите са предвидили и време за срещи с гостуващите експерти.