Кражба на автобус за инвалиди в Габрово стресна хората в швейцарската община Тун
Кражба на автобус за инвалиди в Габрово стресна хората в швейцарската община Тун / Dariknews.bg

Автобус, с който да се движат хората, пребиваващи в Дневния център за деца с увреждания в Габрово ще бъде закупен със средства, събрани от швейцарската община Тун и местната власт в Габрово. Необходимостта е от специализирано превозно средство, снабдено със съответните платформи, заради здравните проблеми на тези които го ползват.

Бусът на Центъра е бил откраднат на връх Великден от паркинг, на който нощувал. Автоапашите не се спрели пред това, че превозното средство е много старо, нито от факта, че лишават от възможности за движение хора в нужда.

От Община Габрово се обърнали с откровено писмо до швейрацските партньори. В средата на бюджетната година няма как да се отделят средствата от местната хазна.

Кражба на автобус за инвалиди в Габрово стресна хората в швейцарската община Тун
netinfo

"Набавянето на едно такова средство не е самоцел. В писмото ни беше описано, че има два варианта за закупуване на по-нов или по-стар автобус. Ние си поставихме амбициозната задача сумата да бъде събрана извън проектите, които така или иначе се случват между Габрово и Тун.  На практика тази сума, която виждате от 10 430 швейцарски франка, отговаря на около 16 000 лв. Имахме писменото уверение на Община Габрово, че ще участва със сума от 5 000 лв. Така става възможно да се купи по-нов бус", разказа Жасмина Щалдер - пълномощник на кмета на Тун.

Парите събрани в Швейцария, от една страна се вземат от извънбюджетна сметка на Община Тун, а от друга членовете на Сдружението за подпомагане на Габрово и гражданите на Тун събират помежду си над 5 000 швейцарски франка.

За три месеца местната общност в Тун успява да събере парите, за да помогне на Центъра в Габрово.

Светла Григорова, от екипа на Центъра, благодари на дарителите и изтъкна, че след кражбата на автобуса има сериозни затруднения за родителите и децата, които пребивават в там.

"Старият автобус е откраднат от адреса, където нощува на връх Великден. Подадохме сигнал в полицията, но след 3 месеца издирването бе прекратено", споделя Светла Григорова.

Кражба на автобус за инвалиди в Габрово стресна хората в швейцарската община Тун
netinfo

Какво си мислят швейцарците - те купуват, защото при нас се краде? На този въпрос откровено отговори Жасмина Щалдер - пълномощник на кмета на Тун. Тя донесе чек със събраната в Швейцария сума.

"В прав текст ще кажа, че точно това проточи събирането на средства. Кражбата стресна местната общност. За съжаление в Швейцария се научават най-вече негативните неща. Но ние работим отдавна с Габрово, има създадено доверие и Община Тун застана зад инициативата. Новината, наистина е негативна, но ние обяснихме много ясно как стоят нещата. Факт е, но за съжалетие в България все още се случват тези неща".

Междувременно вчера от полицията обявиха, че са заловени двама серийни крадци на автомобили. Във вестник "100 вести" журналистът Ружа Любенова е достигнала до информацията, че сред задигнатите от тях пътни превозни средства е и стария бус на Центъра.