/ Община Габрово

Регионалното депо за отпадъци посрещна повече от 70 гости в Деня на отворени врати, провел се в неделя, 12 август. С много талант, усет към цветовете и чиста мисъл за природата 18 габровски деца – талантливи художници от школа „Елиза Арт“ изрисуваха повече от 20 кв. метра от стената на Регионалното депо.

Децата, водени от художника Елиза Ковачева и придружени от своите родители, пристигнаха още сутринта, когато бяха посрещани от организаторите спрямо традицията – с питка с мед и сол. След кратка беседа и откриване на събитието бяха раздадени боите и четките и беше даден старт на голямото рисуване.

Срещу обелки от плодове и зеленчуци, листа, утайка от кафе и чай ще получите качествен почвен подобрител

Младите таланти работиха по своите произведения на тема „Природа“ в продължение на повече от четири часа. А когато рисунките бяха завършени и за радост на организаторите децата, родителите и гостите на събитието не бързаха да си тръгнат, а намериха време за игра, разходка и почивка. Художественото пано представлява оригинални изображения в наситени цветове и форми, които придават неповторима атмосфера на пространството при входа на депото.

Артистичен Ден на отворените врати на Регионално депо за отпадъци

Там се появиха картини на животни, лица, цветя, небе, земя, кораб и дори една ламя. Входът на депото пък бе изрисуван с логото на общинското предприятие и емблематичните за всички кампании, свързани с разделното събиране на отпадъците, жълти и зелени квадрати. За финал всички талантливи художници получиха специални награди от Община Габрово.

В следобедните часове на събитието пристигнаха и част от участниците в уникалния експеримент „Писмо в бутилка по пътя на отпадъка“. Те видяха как техните послания са пристигнали на депото, след като бяха пуснати в различни жълти контейнери в града. Авторите на оригиналните послания получиха специален подарък – специално брандирана метална бутилка, която да използват, заменяйки еднократните пластмасови шишета.

Организираното от Община Габрово събитие „Арт на депото“ доказа на деца, родители и посетители, че отпадъка може да се превърне в ресурс и да има свое бъдеще след изхвърлянето му в контейнера. Всички участници в инициативата останаха приятно изненадани от факта, че габровското депо е приветливо и подредено и че там има място за изкуство. Посетителите проследиха пътя на отпадъка и на място се запознаха с дейностите по сепариране, компостиране и депониране.

Като специална изненада за всички, посетили депото в неделния ден, бе приготвен по един полезен подарък – голям пакет с висококачествен компост, произведен от ОП „Регионално депо за неопасни отпадъци - Габрово“.

Община Габрово благодари на всички участници и гости на събитието.