/ НМО

Инж. Николай Чобанов от Сливен дари на Националния музей на образованието - Габрово учебна книжнина и литература от края на XIX и началото на XX век.

Изпратените учебници, христоматии, тетрадки, педагогически ръководства, списания, художествени книги са принадлежали на  учители и офицери в сливенския род Чобанови.

Близо две трети от дарените издания са използвани в българското училище в последните две десетилетия на XIX век.  Сред учебниците особено ценни са "Старо-славянская граматика" (1880), "Граматика на старобългарския език" (1884), "Българска граматика за първи клас" (1884).  Граматиките имат и по-късни издания, под други заглавия, което представлява интерес за изследователите на учебната книжнина.

НМО – Габрово показва захарен макет на взаимното училище

От същия период има и ръководства за преподаване - Педагогически тетрадки по принципите на Песталоци (1887), Педагогика (1891), школи и др.

Интерес представляват и учебниците по "сметанка", аритметика,  физика; стара и естествена история; политическа икономия.     

Сред историческата и художествена литература е малката стихосбирка "Стар спомен" (1883) на учителя Никола Козлев, чието име е свързано с въстанието на Капитан дядо Никола и комитетската дейност на Васил Левски.

„Човешкото лице на културното наследство“

По-старите учебници са принадлежали на семейство Цанка и Георги Чобанови (баба и дядо на дарителя). Цанка Чобанова, родена месеци след Априлското въстание, е учила в девически училища в Стара Загора и Пловдив. Преди да се омъжи е работила като учителка.

Георги Чобанов е завършил Мъжката гимназия в Сливен и Военното училище в София. Командир на рота при започване  на Балканската война, участник в битката при Чаталджа и бойните действия в Македония по време на Междусъюзническата, Георги Чобанов умира в холерната епидемия през юни 1913 г. в град Щип.