В света на старопланинската архитектура
В света на старопланинската архитектура / Майстор Христо Тоцев по време на "лов за материали", снимка: Музей Етър
Майстор Христо Тоцев е от Габрово. Известен със сухата си каменна зидария, той става все по-търсен в региона, а възможностите, които открива бъдещето пред неговия занаят изглежда са огромни. Как един млад човек, усвоил определени знания и умения на хората от миналото, днес има бъдеще именно с тях? Вероятно част от верния отговор се крие в стремежа на все повече наши сънародници да запазят корените си. 

В света на старопланинската архитектура
Майстор Христо Тоцев по време на "лов за материали", снимка: Музей Етър

Интересът към майстор Христо Тоцев се засилва след негово участие в миналогодишната образователна програма „В света на старопланинската архитектура”, която сдружение „Мещтра” и музей „Етър” реализират. През 2018-та, докато води практическото обучение, свързано със сухата каменна зидария, Христо Тоцев се превръща в притегателен център не само за участниците в програмата. Посетителите в музея също се спират да снимат и наблюдават действията му.
 
През тази година, на 9 август – първи ден от образователната програма „В света на старопланинската архитектура”, майстор Христо Тоцев изнесе лекция на тема „Каменната зидария и приложението й през Възраждането”. 

В света на старопланинската архитектура
Майстор Христо Тоцев по време на "лов за материали", снимка: Музей Етър

Защо интересът към занаята на Христо Тоцев нараства?
 
„Не излиза по-скъпо да оградиш имота си със суха каменна зидария, отколкото с друга ограда. Но получаваш екологичен и чист продукт, в който се използват естествените сили на природата”, обяснява майстор Христо Тоцев.
 
От думите му става ясно, че ако се направи подпорна стена със суха каменна зидария тя има естествено отводняване, здравината й е гарантирана, а естетическите характеристики – ненадминати.
 
„В региона на Габрово природата предполага да се изграждат подпорни стени. Ако сухата каменна зидария е изработена правилно, това е най-добър начин за изграждане. Естественият й дренаж е само едно от много предимства.”
 
Христо Тоцев разказва, че старите майстори правят суха каменна зидария, а пръстта използват за изолация. Майсторът не приема имитацията на суха каменна зидария. Това явление се среща понякога, но техниката на изработка не е правилна, а крайният резултат е лошо качество.
 
„Правят го, за да си помагат. Дори камъкът да не е на мястото си, го закрепят с бетон, а някои места запълват с по-малки камъчета. Познава се лесно, макар че човек без познания трудно би разбрал. Видът може да го излъже. Но разликите между майсторска суха каменна зидария и имитацията са огромни, особено в качеството на съоръжението.” 

Снимка:
Музей Етър

Христо Тоцев разбира за интереса, който предизвиква миналата година в първия ден от изданието на обучителната програма през 2019-та. Преди 12 месеца дори няма време да обърне внимание, тъй като се концентрира върху работата.
 
На 10 август майстор Христо Тоцев представя пред участниците в програмата как се укрепва ствола на дърво със суха каменна зидария. Интересът към това съоръжение се повишава сред хората, които живеят в къщи с имот около тях.