Готови сме за зимата и според областната управа
Готови сме за зимата и според областната управа / Дарик Габрово, архив

Организирана е подготовката на общините, ведомствата и дружествата от Габровска област за осигуряване на нормални условия за работа и живот при зимни условия, съобщават от областната управа. Всички са декларирали готовност за действие при зимни условия.

Сформирани  са оперативни щабове за управление на неотложните аварийно - възстановителни  работи при усложнена зимна обстановка за периода от 01.11.2012г. до 31.03.2013 г.

Тревожно обаче остава  състоянието на два участъка: от разклона за почивна станция Люляците - до началото на с.Дебел дял, където независимо от положените през годината усилия състоянието му е лошо и другият проблемен участък е ул."Лясков дял" в Трявна, където свлачищният процес създава реална опасност от прекъсване на ЖП линия №4 „Русе - Подкова". За този участък има изпратени необходимите документи до „Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане" към МС, за отпускане на финансови средства в размер на 20 384, 30 лв.

Електропресносните, електроразпределителните и топлофикационни дружества, както и фирмите за доставка на природен газ, имат готовност за работа и преодоляване на възникнали усложнения през зимни период.

В четирите общини (Габрово, Севлиево, Трявна и Дряново) са сключени договори за зимното поддържане, снегопочистване  и опесъчаване на общинската пътна мрежа в областта през зимния сезон.  

Фирмите - изпълнители са изготвили оперативни планове за снегопочистването, които са утвърдени от общините. Доставени са определени количества инертни материали, пясък и сол, необходими за началото на зимния период. Снабдяването с допълнителни количества материали ще се извършва периодично в зависимост от необходимостта. Извършва се контрол за осигуряване на горива, запаси от инертни материали и сол в установените обеми.