Дъб на 300 години, растящ в землището на село Донино, е сред финалистите в конкурса Дърво с корен
Дъб на 300 години, растящ в землището на село Донино, е сред финалистите в конкурса Дърво с корен / Фондация „ЕкоОбщност”
Фондация „ЕкоОбщност” обяви финалистите в конкурса „Дърво с корен 2015” и началото на онлайн гласуването за победител в инициативата.
Журито на конкурса избра десет претенденти за титлата „Дърво с корен 2015” и тримата финалисти в допълнителната категория „Вековните дървета говорят”.
Сред класираните е над 300-годишен дъб, намиращ се в местността Садинат, с. Ангелов, махала Косовите, кметство Донино, общ. Габрово. Силна гръмотевица го разполовява, иманяри до подпалват, за да търсят имане, но то не изгаря.
От 1936 г. до 1955 г., ежегодно, точно на Спасов ден, на това място свещеник извършва водосвет за здраве и благоденствие на селото и околните села. Водосветът е възобновен от 2003 г. и до сега се спазва тази традиция. Легендата гласи, че то поема гръмотевици и светкавици и така предпазва селото.
Дъб на 300 години, растящ в землището на село Донино, е сред финалистите в конкурса "Дърво с корен"
netinfo
През годините над 400 души се включиха в конкурса, разкривайки своите емоции, преживявания и спомени, свързани с дърветата, а близо 100 000 показаха своята подкрепа за идеята, давайки гласовете си за българските участници в националния и международен вот.
Тази инициатива събира много хора от цялата страна, защото ги обединява в любовта им към природата и към безмълвните, но значими за всяка екосистема „деца на природата”, без която и хората не могат – дърветата.