избори
избори / БГНЕС
Област Габрово изпрати един изборен ден, в който нямаше регистрирани значими нарушения на вота.

Три жалби от представители на политически формации са пуснати до Районната избирателна комисия. Едната е от ГЕРБ, в която се твърди, че представител на ДПС е провеждал агитация на български и чужд език. Другите две жалби са от страна на Патриотичния фронт. От политическата формация твърдят, че кметицата на село Батошево е провеждала агитация, както и че Ваня Колева, кандидат на „Движение за радикална промяна Българската пролет”, е разпространявала плакати без на тях да има обозначенията, изисквани от Закона.

В местните централи на двете големи политическите формации вече пристигат протоколите от паралелните преброявания, но все още броят им не може да даде яснота как се разпределя вота на избирателите при формирането на мандатите, които са четири.

На базата на малкото протоколи, които са в ръцете на хората от двата политически щаба все още не могат да се правят радикални изводи, но има основание да се смята, че ГЕРБ печели изборите като първа политическа сила.

Кристина Сидорова, общински председател на БСП и втора в червената листа коментира, че има увеличение на резултата на партията в сравнение с последните парламентарни избори. Според нея, това показва, че се работи в правилната посока. Сидорова изрази съжаление, че не е постигнат резултата от президентските избори. Другите политически формации остават с много ниски в сравнение с ГЕРБ и БСП резултати.
Двуполюсният модел се завръща, коментират социалисти. 

„БСП трябва да покаже, че държи на програмата си, чува хората, защитава справедливостта и е гарант за справяне с ширещата се несправедливост”, каза Сидорова.

От ГЕРБ информират, че ще коментират изборите след като станат ясни окончателните резултати от вота.

Офисите на малките партии и коалиции затвориха, а уверенията им, ако могат бъдат обобщени са, че в утрешния ден ще продължат работата си за приемане на протоколите от паралелните преброявания.