Доц. д-р Светла Димитрова: „Музеите са отворени за сътрудничество с другите професионални общности
Доц. д-р Светла Димитрова: „Музеите са отворени за сътрудничество с другите професионални общности / ЕМО „Етър”

Музеите в България са отворени за сътрудничество с представители на други професионални общности - архитекти, художници, фотографи и др. Това заяви пред участниците в конференцията „Музейни експозиции и стандарти: поглед напред" доц. д-р Светла Димитрова, директор на ЕМО „Етър".

Тя призова тези гилдии към по-голяма активност и обмен на идеи с екипите на отделните музеи. Доц. Димитрова даде като добър пример проекта „В света на Старопланинската архитектура", реализиран през лятото на 2016 година от Сдружение „Мещра - традиционни знания и занаяти" и ЕМО „Етър".

Доц. д-р Светла Димитрова бе модератор на панела „Добри практики при провеждане на събития и образователни програми, посветени на културното наследство", който се проведе в първия ден от форума.

Конференцията „Музейни експозиции и стандарти: поглед напред" се състоя на 28 и 29 ноември в Българска академия на науките в София. Организатор и спонсор на събитието е Двустранната комисия за опазване на културното наследство на България, чиито член е доц. д-р Светла Димитрова, директор на ЕМО „Етър".

На конференцията бяха показани нови мобилни и преносими устройства за музеи и галерии. Кристин Джоунс, и Джордж Бивън, преподаватели в университет Куинс и представители на фондация „Балканско наследство", дадоха примери за взаимодействието между реалния и виртуалния музей.

Главен асистент д-р арх. Доника Георгиева, преподавател в Университета по архитектура, строителство и геодезия представи виждането си за един град, като музей без работно време. Главният уредник в РИМ-Варна, Лиляна Липчева, сподели опита си от използването на т. нар. „масов археологически материал" в образователните програми за деца.

Д-р Джорджия Джийн Берихил, преподавател в Университета в Мериленд, разви тезата си за опазване и излагане на културното наследство чрез дигитални образи и кибер-технологии, предназначени за музейни и образователни колекции и за мобилни приложения за широката публика.

Антропологическият музей „Фиби Хърст" към университет Калифорния-Бъркли, бе представен от д-р Адам Нилсен, завеждащ дирекция „Образование и превод". С неговата презентация „Хуманни експозиции за хуманни посетители" приключи лекторската част от конференцията.

Гостуващи лектори от САЩ бяха още: Кара Бонд, помощник-директор, дирекция „Изложби" в Природонаучен музей „Смитсониън" и Натали Райън, старши преподавател и управител на дирекция „Образование" на Националната художествена галерия в гр. Вашингтон.

Форумът бе закрит от Тами Палчиков, съветник по въпросите на културата и образованието в Посолството на САЩ в България. Г-жа Палчиков е съпредседател на Двустранната комисия за опазване на културното наследство на България.

С реализацията на конференцията „Музейни експозиции и стандарти: поглед напред" са ангажирани пет организации - ICOMOS, Balcan heritageq Посолството на САЩ у нас, ЕМО „Етър" и FULBRIGHT Bulgaria.