Доброволчески отряди пазят Дискодуратера
Доброволчески отряди пазят Дискодуратера / Дарик Габрово, архив

 

Община Дряново, Общинският съвет и културните институции в Дряново обединяват усилия за превръщането на  Античното тържището Дискодуратера  в привлекателно място за културен туризъм и отдих.

Съхранението и представянето на археологическия обект бе тема на  организирано от Общината общественото обсъждане, което предизвика голям интерес.
Дискодуратера е една от уникалните културни ценности на територията на община Дряново и единственото проучвано, и най-голямо тържище (емпория) от римската епоха в българските земи. За първи път името на тържището споменава Карел Шкорпил. През 1958 - 1960 година разкопки там провежда Богдан Султов от Историческия музей във Велико Търново. От пролетта на 2011 година проучванията са подновени под ръководството на д-р Илиян Боянов и научен консултант доц. д-р Павлина Владкова.

Специалистите са категорични, че обектът не се вписва в съвременните административни и териториални граници, а принадлежи към границите на тогавашната административната територия на Никополис ад Иструм, която обхваща днешните две области - Габрово и Велико Търново. В този смисъл всички движими и недвижими културни ценности от емпориума следва да бъдат подложени на реставрационно-консервационни дейности, а след това подходящо съхранени и изложени за публиката „ин ситу", т.е. на мястото от където са извадени (открити).

Единственият проблем, който съществува според археолозите бе в спешната нужда от защита на откритите ценности . Специалистите обаче бяха категорични, че тяхната работа ще продължи и през 2012 година, защото само за две седмици активна работа (разкопки) през миналата година са се натъкнали на над 200 находки. Някои от тях се оказват без аналог спрямо открити до момента културни ценност в България и Европа.

Активно участие в общественото обсъждане взеха десетки дряновци, които категорично заявиха, че няма да позволят и една находка да напусне пределите на Дискодуратера. Те обещаха на обществени начала да бъде сформирана доброволческа бригада, която под ръководството на археолозите да разчисти обекта и да заравни изкопите (дупките) от набезите на иманярите.

Колоните от Дискодуратера няма да поемат друг път, нито към Габрово, нито където и да е било другаде, защото Общински съвет и Община Дряново ще направят всичко необходимо те да бъдат защитени и съхранени (консервирани), категоричен е председателят на местния парламент Мариана Печеян. По думите й двете власти (законодателна и изпълнителна) имат готовност да поемат необходимите отговорности за да поемат управлението на археологическия обект. В същото време те ще работят и за превръщането на античната крепост в популярно, достъпно и привлекателно място за културен туризъм, както и в място за отдих.