НМО
НМО / Детска изложба по проект "Зелен Явор" събира възторга на посетителите в НМО
Невероятни багри, цветя, птици и детско въображение в арт коридора на Националния музей на образованието радват посетителите. Двадесет табла, подготвени от групите "Слънчица" и "Глухарчета" на габровската детска градина "Явор", е прекрасна възможност да видим природата - и красива и претворена, по начин, който само детето може.

Изложбата е посветена на Международния ден на Земята - 22 април и се показва за пръв път в НМО, защото музеят е един от партньорите на детската градина в реализирането на проекта "Зелен Явор". За дейностите по него и очакваните резултати разказва главен учител Емилия Борисова:

"През тази учебна година детската градина работи по проект "Зелен Явор", чиято цел е свързана с формиране на екологосъобразно поведение у децата. Проектът се реализира чрез комплекс от дейности. Например, кинезиология за деца, която помага за балансиране на умственото и физическо развитие на най-малките. Включени са речеви, изобразителни и приложни дейности. Има природозащитни занимания, йога за деца и други активности. "Зелен Явор" не е затворен в детската градина проект. Реализира се в партньорство с Национален музей на образованието, Регионална библиотека "Априлов-Палаузов", Национален парк "Централен Балкан", Исторически музей, "Етър". Втората, не по-малка цел, е да ангажираме родителите, с които екипно представяме резултатите от проекта в НМО."

 На 18 април г-жа Борисова и нейните колеги - старши учителите Делфина Петрова, Тодорка Стоянова и Цветана Григорова, директорът Вера Тихова, децата от двете групи и родителите показаха част от дейностите по проекта в музея.

"Мотивът  да направим изложбата в НМО е фактът, че децата много добре овладяха изобразителни умения и техники, каза Тодорка Стоянова. Сега е активен туристически сезон и ние очакваме много посетители и деца от цялата страна да видят изложбата. Тя показва как природата вдъхновява децата за творчество и креативност. В нея има много птици, защото те са по-пъстри, по-витални и провокират децата към спонтанно изразяване на цветовете. Детото има нужда да изразява потенциала си и усвоявайки различни изразни средства - в случая музика и рисуване, то може да го направи. Когато имаш инструменти за изразяване, нямаш нужда от агресия. Можеш да се изразиш по най-етичния и естетичен начин. Така че е много важно от най-ранна възраст да се задават правилните и точни модели на социално поведение."

След запознаване с експозицията, презентационната част по проекта и концерта, посветен на природата, децата и родителите разгледаха с интерес изложбата на НМО "Паркът като класна стая".

Пет, шест и седемгодишните природолюбители получиха специални грамоти от ДГ "Явор" и Националния музей на образованието за проявеното старание и творчество.