Да участваш във „Вечерта на майстора” е чест, която се постига, ако вложиш време, постоянство, смирение и труд
Да участваш във „Вечерта на майстора” е чест, която се постига, ако вложиш време, постоянство, смирение и труд / netinfo

Марияна Георгиева от Пловдив стана носител на голямата награда „Сребърна хлопка" от Майсторската надпревара по време на ХІV Международен панаир на традиционните занаяти в ЕМО „Етър". Призът й дава право на изложба-базар в музея през 2017 г. Марияна Георгиева получава почетен диплом и парична награда.

Кметът на Габрово Таня Христова връчи „Сребърната хлопка" на победителката. В изказването си г-жа Христова подчерта колко е впечатлена от майсторството, което са проявили тъкачките на колани „на кори" и от занаятите, представени в ЕМО „Етър".

Специалната награда на Община Габрово - 500 лв. и грамота, бе присъдена за цялостното представяне на Софка Димитрова от София. През 2014 г. със занаята „Тъкане на колани „на кори" тя влезе в Националната система „Живи човешки съкровища" към Министерството на културата.

Специална награда на ЕМО „Етър" в размер на 400 лв. и грамота получи Анелиз Тейман от Холандия за популяризиране развитието на занаята „Тъкане на колани „на кори" в съвременността.

Румънката Аурелия Касару взе наградата за „Най-млад майстор", която е осигурена от Андрей Андреев, ножар в ЕМО „Етър".

Икона, нарисувана от иконописеца Пламен Малинов заминава за Украйна, заедно с носителката на наградата на „Иконописното ателие" в ЕМО „Етър" - Олехандра Пренко.
Останалите участници в „Майсторската надпревара" по време на ХІV Международен панаир на традиционните - Параскева Стоянова от Търговище, Николинка Тодорова от разградското село Гецово, Цветалина Терзиева от Разград и Петранка Божилова от Шумен, получиха грамоти и предметни награда от ЕМО „Етър".

Музеят даде две свидетелства за направени дарения - на майстор-шекерджията Павлин Колев и на Андрей Андреев, майстор-ножар. Наградата за най-добър изложител по време на ХІV Международен панаир на традиционните занаяти получи Веселин Фесчиев, а за най-добре аранжирана шатра - Иваничка Миланова.

Наградите бяха раздадени на церемония по време на традиционната „Вечер на майстора".

В официалната част от събитието бе подчертано, че:

„Да присъстваш на „Вечерта на майстора" е чест, която се постига, когато човек вложи най-ценното, с което разполага - времето си. И да изпълни това време с усилие, постоянство, смирение и труд. Но не само. Ако Бог е благословил един човек с талант, само тогава той може да стане майстор.

Днес думата занаят би могла да се употреби в по-широк смисъл. Но колкото и да го разширяваме не можем да кажем, че това е „нещо, с което си вадиш хляба".

Занаятът е възможност да разгърнеш творческия си потенциал и да го представиш пред хората. Рано или късно те ще го оценят и уважат. С такова уважение към майсторите, участвали в ХІV Международен панаир на традиционните занаяти, се отнасят личностите, които присъстват на „Вечерта на майстора".

Таня Христова, кмета на община Габрово и председател на Оперативното бюро на Международния панаир на традиционните занаяти в ЕМО „Етър", доц. д-р Светла Димитрова, директор на ЕМО „Етър", доц. д-р Мирела Дечева, член на

Организационния комитет, Димитър Пиронков, почетен гости и един от създателите на Панаира, доц. д-р Ангел Гоев, директор на ЕМО „Етър" до 2014 г., д-р Деян Кръстич, директор на етнографския музей в Зайчар.

На „Вечерта на майстора" присъстваха занаятчии от Беларус, Украйна, Румъния, Сърбия, Македония, Судан, Холандия и България, които представят традиционните занаяти на своите страни".