Болничен холдинг  в Габровско?
Болничен холдинг в Габровско? / Дарик Габрово

Новите условия за сключване на договори със здравната каса, изработването на бъдеща здравна карта и възможността за обединение на многопрофилните болници в Габровска област в холдинг или някакъв друг вид сдружение са обсъждали днес на среща със заместник здравния министър Валери Митрев областният управител, шефовете на лечебни заведения, кметовете на общини от региона, директорите на Регионалния център по здравеопазване, Районната здравноосигурителна каса и др.

 "Идеята е да се търси форма на обединение на болниците като се използват най-ефективно работещите им звена. Всеки един от директорите на многопрофилните болници - общински и държавна, в областта, представи състоянието на лечебното заведение, визията си за развитието му и акцентира върху добрите му страни", каза за Дарик директорът на Регионалния център по здравеопазване д-р Петър Стефанов. Според изнесената информация състоянието на тревненската общинска болница в момента е най-стабилно, тъй като тя няма просрочени задължения. Около 1 500 000 лв. са дълговете на областния стационар, близо 1 000 000 лв. - на севлиевската многопрофилна болница и около 150 000 лв. на дряновската. При обединение болниците ще влязат в него с активите и пасивите си.

Днешната среща се проведе в Ритуалната зала на Община Габрово и продължи около три часа като в последните два, участва и зам.- министърът. Предстои разговорите да бъдат продължени.

За петък е насрочена пресконференция в габровската областна болница.