Близо 90 участници на световното по ски на Узана
Близо 90 участници на световното по ски на Узана / Дарик Габрово

89 мъже и жени ще вземат участие във втория кръг на Свeтовната купа по ски ориентиране, който се провежда в курортен комплекс Узана. Програмата започва днес с моделно бягане, утре е спринта, а в сряда е дълга дистанция с масов старт. В четвъртък състезателите ще почиват и ще посетят Етъра и Дома на хумора и сатирата. Следващите два дни са надпреварите на средна дистанция и смесена спринтова щафета.

„Надявам се Узана да бъде избирана години наред за това мероприятие", каза кметът на Габрово и председател на организационния комитет Томислав Дончев на нарочна пресконференция, на която присъстваха генералният секретар на българската федерация по ориентиране Константин Койнов, най-добрата ни състезателка в дисциплината Илияна Шандуркова, председателят на Общинския съвет Валери Василев и съветникът Добромир Проданов. Койнов подчерта ролята на местната власт и на клуба по ски-ориентиране в Габрово, без чиято помощ състезанието нямаше да се състои. Той обясни, че подготовката за състезанието е започнала още през пролетта. Няколко пъти трасето с обща дължина 127 километра е било почиствано от клони и храсти, а последните дни - утъпквано с машини.

На състезанието ще присъства и контрольор от Световната федерация по ски ориентиране, обясни Илияна Шандуркова. Участие ще вземат водачите във временното класиране при мъжете Оли Маркус Тайванен от Финландия и при жените - Олга Новикова от Казахстан. В отбора на България е двукратния младежки световен шампион Станимир Беломъжев, а при жените - сестра му Стефания Беломъжева.