Антраксът, туларемията и бруцелозата са заболявания по животните, опасни и за човека
Антраксът, туларемията и бруцелозата са заболявания по животните, опасни и за човека / снимка: БГНЕС, архив

Антраксът, туларемията и бруцелозата са инфекциозни заболявания, които се предават от животните на човека. Естеството и тежестта на симптомите, зависи от комплексните особености в развитието им и вида на микроорганизмите причинили заболяването.

Във връзка с регистрирани случаи на кожни форми на антракс в Североизточна България, както и поради влошената епизоотична обстановка по отношение на туларемията и бруцелозата в някои области на страната през последните години, от РЗИ-Габрово предоставиха информация за начините на заразяване и на предпазване, начините на предаване на причинителите на тези заболявания.

Антракс

Антраксът е тежко инфекциозно заболяване причинено от бактерий, което протича с разнообразни клинични прояви. Човек може да се зарази с антракс по различен начин: при контакт с умрели животни, при обработка на кожа от болни животни, чрез вдишване на бактериални спори при извършване на различни дейности в животновъдството, чрез консумация на месо от болни от антракс животни.
Според пътя на заразяване се развиват различни клинични форми:

Кожната форма започва с поява на плътно червено петно, което в продължение на 1 - 2 дни се увеличава. На това място се оформя мехурче, като при разчесване се образува язвичка. Появяват се отпадналост, загуба на апетит, главоболие, повишаване на температурата.
Белодробната форма - протича тежко, с повишена температура, разтрисане, бодежи в гърдите, кашлица с отделяне на кървави храчки. Развива се пневмония.
Чревната форма също протича тежко. Започва остро с разтрисане, повишена температура, гадене, остри болки в корема, диария с течни кървави изпражнения. Лечението на антракса се провежда с антибиотици по лекарско предписание.
За предпазване от антракс е необходимо:
Редовно почистване и проветряване на помещенията, в които се отглеждат животни;
Измиване на ръцете с вода и сапун след обслужване на животните, което задължително се извършва с отделно работно облекло;
Своевременно уведомяване на ветеринарните специалисти при съмнение за заболели животни. Обилно измиване с течаща вода на плодовете и зеленчуците, предназначени за консумация в суров вид;
Добра термична обработка на месото и млякото;
Избягване на консумация на недостатъчно узряло сирене.

Туларемия

Туларемията се причинява също от бактерии, които са с висока устойчивост в почвата, в месото и млякото. Основен източник и резервоар на заразата в природата са гризачи, хищници и птици. От природните огнища заразата се предава на домашните животни и на гризачи обитаващи жилищата. Човек може да се зарази чрез консумация на заразена храна и вода, при пряк контакт с болни животни, при ухапване от кърлежи и комари.
Болестта протича с треска, главоболие, обща слабост, болки в мускулите по цялото тяло, висока температура.
Възможни са различни клинични прояви в зависимост от засегнатите органи и системи.
Бубонна форма - засягат се лимфните възли. Бубоните могат да бъдат единични или множествени с големина от орех до кокоше яйце.
Очна форма - развива се при проникване на причинителя през конюнктивите. При обхващане на очната ябълка е възможно да се стигне до загуба на зрението.
Ангинозно-бубонна форма - възниква при проникване на причинителя през устата, чрез заразени хранителни продукти или вода. Появява се зачервяване на гърлото, възпаление най-често на едната сливица, върху която се образува сиво-бял налеп.
Белодробна форма - при нея се засягат бронхиалните лимфни възли. Често се развива пневмония.
Стомашно-чревна форма - характерни са коликообразни болки в корема. Наблюдават се гадене, повръщане и диария.

Профилактика:

Недопускане на плъхове в обитаваните помещения, до хранителни продукти и питейна вода.

Оглед на тялото за кърлежи след пребиваване на открито и наблюдение на местата на евентуално ухапване.

Избягване на консумация на вода от непроверени водоизточници.

Обилно измиване на плодовете и зеленчуците предназначени за консумация в суров вид.

Използване на лични предпазни средства при обработка на кожи или при пряк контакт с диви или домашни животни и замърсени от тях повърхности.

Бруцелоза

Бруцелозата е също бактериално заболяване. Причинителят се отделя от заболялото животно чрез урината, млякото, околоплодната течност и други секрети и така се заразяват заразяват пасища, обори и водоеми.
Човек може да се зарази чрез консумация на непреварено мляко, недостатъчно термично обработено месо, при пряк контакт с болни животни или замърсени от тях повърхности или чрез вдишване на заразен оборски прах. Проявява с треска, изпотяване, слабост, анемия, главоболие, депресия, мускулни болки. Лекува се с антибиотици.

И в Плевенско откриха бруцелоза

За предпазване е необходимо:

Да не се консумира непреварено мляко, недобре узряло сирене и недостатъчно термично обработено месо.

Да не се пие вода от непроверени водоизточници.

Да се измиват облино плодовете и зеленчуците за консумация в суров вид.

Хранителните продукти да се съхраняват на места, недостъпни за гризачи.

Да се извършва ежедневна дезинфекция в помещенията, където се отглеждат животни.

След обслужване на животните, ръцете да се измиват и дезинфекцират.

Да се използва отделно работно облекло при обслужване на животните.