Актуализират аварийните планове в Севлиево
Актуализират аварийните планове в Севлиево / netinfo
В срок до 25 март ръководствата на 47 фирми в Севлиево и на всички детски и учебни заведения трябва да разработят или актуализират вътрешните си аварийни планове. Те трябва задължително да съдържат анализ за възможните бедствия и прогноза за последствията от тях. Трябва да бъдат посочени рисковете от земетресение, наводнение, снегонавяване и обледяване, свалчищни процеси, пожар, промишлена авария, радиоактивно замърсяване, включително трансграничен пренос и терористичен акт на територията на обекта.

Освен това в плана трябва да бъдат записани мерките за предотвратяване или намаляване на последствията от бедствията, основните способи и мерки за защита, разпределение на задълженията и отговорните длъжностни лица за предвидените мерки и др. В срок до 29 февруари в общината трябва да се внесат и планове за провеждане на обучения на работещите и учащите, относно способите за защита, поведение и действие при възникване на бедствия и оказване на първа долекарска помощ в обекта през 2008 г. Задължително в учебните планове трябва да се включи провеждането на тренировка със състава на комисията на тема характерна за дейнсотта на фирмата и училището.

Задължително в плановете трябва да има информация относно състоянието на съоръженията с повишена опасност като парни и водогрейни котли, кранове, телфери, газоснабдителни съоръжения и инсталации, както и сведения за наличните количества опасни химически вещества в обектите. Трябва да бъдат описани състоянието на свързочно-оповестителна система система и сведение за наличната инженерна техника в обекта.