35 млн. лв. ще бъдат вложени в двете пречиствателни станции
35 млн. лв. ще бъдат вложени в двете пречиствателни станции / waterprojectgabrovo.eu
35 млн. лв. ще бъдат вложени в двете пречиствателни станции
66192
35 млн. лв. ще бъдат вложени в двете пречиствателни станции
  • 35 млн. лв. ще бъдат вложени в двете пречиствателни станции

"Дали цената на водата ще стане по-скъпа, в кой момент и  в какви размери се регулира от специализиран орган. Факторите за това са много. Цените се формират на база допустими оперативни разходи, необходими за изпълнение на дейностите на операторите", коментира в интервю за Дарик радио Марта Петрова, ръководител на проекта "Воден цикъл".

Пълното интервю с Марта Петрова може да чуете в прикачения аудио-файл.

В ефира на Дарик Петрова заяви:

"Това са разходи за работни заплати, консумативи, електороенергия и горива, такса водоползване, такса заустване и амортизационни отчисления. Тях ги има независимо от това, дали ние реконструираме или не.  Доколко даден разход е допустим, решава Държавната комисия по енергийно и водно регулиране, която е компетентният регулаторен орган. Това, което обаче може да се каже, е, че с оптимизирането на пречиствателните процеси с нови и модерни съоръжения, разходите за експлоатация и поддръжка се намаляват.  Ако не се изпълни тази реконструкция с европейски средства, както се прави и които между другото се предоставят безвъзмездно, тя рано или късно трябва да се случи. Тогава вече тези средства ще трябва да дойдат от абонатите и нивото на цените ще се повиши чувствително.  Нека не забравяме, че в момента е даден ход на водната реформа. Когато тя започне да се изпълнява в реални измерения, когато активите излязат от ВиК дружествата и те бъдат само техен оператор ще можем да коментираме за точното влияние на процесите върху цените. Инж. Иван Иванов – председател на БАВ в едно своя интервю от миналата седмица поясни, че все още действа текущия регулаторен период, т.е. планираните цени на услугите са определени по методология, според която, до изтичане на периода през 2015 г., цените се коригират единствено с индекса на инфлация".

Основна тема на интервюто с Марта Петрова бяха дейностите, свързани с двете пречиствателни станции - за питейни и за отпадни води.

Сумата, която ще бъде вложена в Пречиствателната станция за отпадъчни води в Габрово е 23 милиона лв. с ДДС.

Реализацията на обекта, която се осъществява чрез проекта "Воден цикъл", започна  в срок и ще приключи в срок. Продължителността  на дейностите по проектиране, строителство, монтаж на оборудване и обучение на експлоатационния персонал е 2 години и половина и те ще приключат до 27.01.2015 г. Припомням, че договорът бе сключен на 27 юли миналата година.

Цялостната реконструкция  на станцията е силно наложителна, защото нейния експлоатационен живот  си отива. Тя е въведена в експлоатация преди близо 30 години. Тогава са били други изискванията към качеството на пречистената вода. Всички съоръжения са силно амортизирани и енергоемки. Процесите са механични, т.е. не се управляват компютъризирано. Затова с реконструкцията се ремонтират и подменят съоръженията по пътя на водата и утайките с нови.

"В новата технологична схема на пречистване  има няколко важни момента", заявява Марта Петрова, ръководител на проекта.

"Ще започнем да отстраняваме елементите азот и  фосфор, които, ако не са в норма вредят на екологичната среда на водния приемник на пречистената вода. Те водят до обрастване и отнемане на кислорода на естествената флора и фауна. С реконструкцията на метан танковете ще се произвежда газ метан от анаеробното изгниване на утайката, който ще задоволява до 40% от нуждите от електроенергия на станцията. Предвижда се стопанство за оползотворяване на био-газа, т.н. ко- генерация. Произведеният био-газ от метантанковете трябва да бъде максимално оползотворен за производство на топлинна и ел. енергия. Всички процеси ще бъдат автоматизирани, т.е. управлявани от диспечерски пункт и по този начин много по-надеждни и лесни за наблюдение по време на експлоатация. Най–общо, след като постъпи  на вход станция, отпадъчната вода преминава  през механично пречистване – решетки и пясъкозадържател, където се отстраняват едрите отпадъчни продукти. След това водата преминава през първично утаяване и навлиза в биобасейни, където се създава силно наситена с кислород среда - аерация. По–нататък водата преминава през вторично утаяване, дезинфекцира се и се зауства в реката пречистена. Генерираната от пречиствателните процеси утайка, вече казахме, отива в метан танковете за производство на газ. Станцията ще се изпълни в пълно съответствие със стандартите за пречистване на Директивата на Европейския съюз за градски отпадъчни води и българското законодателство", информира с подробности Марта Петрова.

Екологичният ефект е  безспорен.

Новите съоръжения ще гарантират надеждност на станцията, т.е. няма да има  риск от авария и оттам за невъзможност за експлоатация.

С отстраняването на азота  и фосфора ще се изпълни европейското и хармонизираното с него българско  законодателство по отношение на качеството на водата, която се зауства в реката след пречистване.

Тази инвестиция много  добре се допълва с инвестицията във ВиК мрежата в града, която е предмет на други строителни договори. Това е така, защото с подмяната на мрежата драстично намаляват водните загуби и течовете от водопроводите, които навлизат в канализацията, т.е. ще се преустанови инфилтрацията. Данните от направените предпроектни проучвания показват количеството отпадна вода, постъпваща на вход ПСОВ, от което е видно, че  голяма част от водата на вход станция е проникнала в канализационната мрежа повърхностна вода и питейна вода от водопроводната мрежа (чиста вода).

Това е така, защото в по-голямата си част канализацията на Габрово представлява смесена система (в канализационните клонове за битови отпадни води са включени и повърхностни води, както от дъждове, така и на дерета). Така пречиствателният процес е опорочен от физическото разреждане на постъпващите водни количества, от които само 15% представляват отпадъчна вода. По данни на ВиК Габрово нивото на инфилтрацията в канализационната мрежа представлява 85% от годишното количество на вход ПСОВ Габрово.

12 милиона и половина лв. с ДДС е цената на Пречиствателната станция за питейни води, която също се реализар чрев проекта "Воден цикъл".

Продължителността на дейностите по реконструкция на станцията е 2 години и те ще приключат до 17.10.2014 г. Договорът е сключен на 1 ноември миналата година.

Град Габрово се снабдява с питейна вода основно от язовир "Хр. Смирненски", разположен на 8 км югозападно от града. Съществуват и няколко други водоизточника, които са значително по-малки и осигуряват само 7% от подаденото водно количество. Непречистената вода от водоизточника достига по гравитачен път до пречиствателната станция за питейни води, разположена в южната част на града.

Марта Петрова коментира, че станцията е въведена в експлоатация преди близо 40 години. Пречиствателните процеси за затруднени". Според Петрова причините са: "Липсва  първично утаяване на водата, заради което е необходимо съоръжение, което при пиковете на висока мътност на суровата вода в определени сезони да действа като утаител, за да се осигури адекватна работа на филтрите. Този процесът на утаяване ще отстрани и по-голямата част от желязото и мангана в суровата вода. Лошо е състояние на филтърните клетки, резервоарите, механичните и електрически съоръжения, хлораторно. Липсва диспечеризация на процесите, което води до невъзможност за постигане на ефективност на работата на станцията. Непречистени промивни води се заустват в реката, което представлява риск за околната среда и е в противоречие с екологичните изисквания".

Обхватът на дейностите включва  рехабилитация на съществуващи съоръжения, проектиране, изграждане и въвеждане  в експлоатация на нови съоръжения с цел преобразуване на технологичната схема на ПСПВ Габрово от едностъпална в двустъпална с Ламелен утаител и повишаване на ефективността на пречистване на водата предназначена за питейно-битови нужди на град Габрово.

Проектните дейности обхващат третирането на сурова вода от точката  на включване на суровата вода (притокът) от главния довеждащ водопровод от яз. "Хр. Смирненски" до изходната точка на пречистената питейна вода - резервоари.

Тук отново се предвижда пълна  автоматизация и диспечеризация на процесите от единен контролен пункт.

Реконструкцията гарантира  подобрена надеждност на станцията, която пречиства вода, предназначена за човешка консумация. Целта е съоръженията да функционират така, че по оптимален начин водата да получи необходимите параметри на пречистеност, преди да се подаде във водоразпределителната мрежа.

Изгражда се изцяло ново съоръжение за пречистване на технологичните, така че те да могат  да бъдат заустени в градската канализация.