11 са отворените оферти за разширен идеен проект за обхода на град Габрово и тунела под връх Шипка
11 са отворените оферти за разширен идеен проект за обхода на град Габрово и тунела под връх Шипка / API

В Агенция „Пътна инфраструктура“ бяха отворени офертите за „Изработване на Разширен идеен проект за обект: Път ІІІ-5004 „Обход на гр. Габрово“ от км 0+000 до км 31+000, тунел под връх Шипка с дължина 3220 м от км 24+400 до км 27+620“. Проектът се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет чрез Оперативна програма „Транспорт“ 2007-2013 г.

Отворените оферти по реда на тяхното постъпване в деловодството на АПИ са на:„Инжконсултпроект” ООД, „Трафик Холдинг” ЕООД, „Проджект Планинг енд Мениджмънт” ООД, „Свеко Енерго проект” АД, Консорциум „Групо Текопи-Алве”, в който участват „Текопи” АД, „Алве Консулт”ЕООД и „Текопи Инженеринг” АД, Обединение „Виа план – Амберг 2013”, в което участват „Амберг Инженеринг Словакия” ЕООД и „Виа План” ЕООД, „Илия Бурда” ЕООД, „Рутекс” ООД, „Пътпроект” ЕООД, „Трансконсулт-22” ООД, Консорциум „Мости”, в който участват „Мости България” ООД и „Мости Катовице” Сп.зо.о.

Целта е да се определи оптималната дължина на тунела под връх Шипка, с доказана техническа и икономическа целесъобразност на местата на порталите и да се оформят функционално и архитектурно в хармония с околната среда видимите части на конструкцията, съоръженията и инсталациите в тунела.