102 години от създаването на Инспекция по труда в България
102 години от създаването на Инспекция по труда в България / Дарик Габрово

102 години от създаването на Инспекция по труда в България се отбелязват днес. Официалното създаване на държавната инспекция по труда  се извършва със Закона за инспектората по труда от 1907 г. Със Закона за инспектората по труда от 1907 г. България  възприема като начало френския модел на инспекция по труда. От този момент  в продължение на повече от век държавната  инспекция по труда съпътства развитието на българското трудово законодателство и е неизменна  част от него.

На нея се възлагат функциите  за упражняване на контрол за спазване на трудовото законодателство и  неговото реално прилагане. Инспекцията по труда се утвърждава като държавен гарант  на официалната публична изпълнителна власт за спазване на трудовото законодателство. Днес институцията е Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда" към министъра на труда и социалната политика. Т

я е второстепенен разпоредител с бюджетни кредити към министъра на труда и социалната политика. Организирана е в Обща и Специализирана администрация. Има 28 дирекциии „Инспекции по труда" със седалища в областните градове.

Главната инспекция по труда извършва инспектиране, като контролира спазването на трудовото законодателство по осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд и по осъществяване на трудовите правоотношения; осъществява специализирания контрол по спазването на Закона за насърчаване на заетостта; дава сведения и технически съвети на работодателите и работещите по най-ефективните методи за спазване на трудовото законодателство и по прилагането на Закона за насърчаване на заетостта; уведомява компетентните органи за установени празноти и недостатъци в действащото трудово законодателство.