Вино
Вино / ThinkStock/Getty Images
За поредна година Община Добрич обяви конкурс за домашно вино. В него могат да участват производители от града и да предложат само собствени вина, реколта `2017 година - червени, бели или розе.

По традиция победителите ще бъдат обявени на 14 февруари - Трифон Зарезан, по време на градското тържество, което се прави в Етнографския комплекс „Старият Добрич”. 

Пробите от вината се събират до 11 февруари в Къщата на виното на ул. „В. Левски” № 7 /Стария хлебозавод/. Тя е партньор на общината в този конкурс.
 
Участниците в конкурса трябва да внимават с мострите и да не наливат вино в бутилки от мента, мастика или други ароматни алкохоли, защото ще бъдат дисквалифицирани. Причината е, че страничните аромати на напитките остават, посочи Златко Тодоров от Къщата на виното.
 
Той е професионалист винар и дегустатор и познава тънкостите при производството на вино. Основният му съвет е да не се прави компромис с хигиената на съдовете при производството на вино.
 
Три са важните неща при производството на вино. „Първо, винарите трябва да имат термометър за следене на температурата. В помещението трябва да е 20 градуса, за да работят дрождите. Второ – захаромерът е задължителен. Третото нещо е спиртомерът”, казва Златко.
 
„Има една технология за правене на вино и тя трябва да се спазва. Налага се да посочваме грешките на клиентите. Ние сме като лекарите – сякаш правим диагноза. Докато открием грешките в производството на домашно вино, трябва да зададем много въпроси. За съжаление понякога е късно – оцетът е станал”, добавя винарят.
 
Много често гроздето, което се купува за вино, е третирано с химикали за добър търговски вид. Така обаче се притиска се работата на дрождите и не може да се получи ферментация, обяснява Златко Тодоров.
 
Оказва се, че много грозде се внася от Румъния, защото излиза по-евтино. То обаче е с много ниска захарност, защото там лозята се поливат за по-голям добив.
 
Обикновено за конкурса се подават над 100 мостри, като белите и червените вина са по равно, а розетата са доста по-малко.
 
Сомелиерът трябва да бъде отговорен към виното и трябва да си пази рецепторите на носа и езика, казва Златко Тодоров.