Журналист е тазгодишният носител на званието “Почетен гражданин на Силистра”
Журналист е тазгодишният носител на званието “Почетен гражданин на Силистра” / Община Силистра

Дългогодишният кореспондент на БТА и журналист с над тридесетгодишна практика Пеню Николов Пенев е тозгодишншния носитал на званието "Почетен гражданин на Силистра", което се връчва традиционно по време на тържествената сесия на местния парламент на връх празника на града - Кръстовден.

"В живота на всеки човек има поне един неповторим миг, когато той получава заслужено признание за положен труд или за похвална постъпка, благодарение на които са се случили забележителни събития. С удостояването на нашия съгражданин Пеньо Николов Пенев с най-голямата награда на община Силистра - званието „Почетен гражданин", ние - представителите на местното самоуправление, му казваме: „Сполай за отговорността, за професионализма и етиката за всичко, отразено от теб в пресата и електронните медии през последните 30 и повече години. Благодарим за безброя от творчески и професионални срещи и форуми, организирани с вещина, човещина и въображение". Пожелаваме „На добър час!" по пътя към реализацията на нови обществени прояви - истинско продължение на досегашния извървян път. Желаем здраве, бодрост и непресъхващ ентусиазъм!" заяви в поздравлението си към носителя на почетнато отличиие, председателят на ОбС Силистра д-р Мария Димитрова.

За първи път бе връчена и стипендия за най-добър студент, учредена преди година по идея на ръководителката на филиала на Русенския университет в Силистра Теменужка Богданова. Пръв носител на стипендията, която е едногодишна и е в размер на 50% от минималната работна заплата е Красимира Илиева Тодорова, която получи също значка на Силистра и удостоверение за отличието.
С отличието „За граждански принос" на Община Силистра бяха удостоени Румен Иванов - дарител на с. Сребърна и Мария Христова - ръководител на фолклорна група"Добруджа" при НЧ"Доростол- 1870".

Пеню Пенев е роден на 2 януари 1951 година в гр. Левски, обл. Плевенска. Средното си образование завършва в родния си град - гимназия „Крум Попов", а висше - във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий", специалност „Българска филология". В родния си град работи в производствено предприятие - ДПП „Възход" - като шлосер и в радиоцентъра - като програмен ръководител. Бил е нещатен сътрудник и кореспондент на местния вестник „Трудов пламък" и окръжния вестник в Плевен „Септемврийска победа". Занимавал се е и с художествена самодейност - предимно музика.
В Силистра живее от 1974 година. Първоначално започва работа в Окръжния профсъюзен дом на културата като завеждащ „Методически кабинет". Неговите ангажименти са като ръководител на самодеен театрален състав. Сътрудничил е и на професионалния театър. За професионалните организации е подготвял сценарии за художествени, забавно-увеселителни и публицистични програми. Докато работи в профсъюзния дом, е и кореспондент на националното списание „Български профсъюзи". По-късно постъпва на работа във в. „Силистренска трибуна", на който преди това също е сътрудник с публицистични и художествени материали. Членува в някогашния Клуб на младата художествено-творческа интелигенция и участва в неговата работа. Член на Съюза на българските журналисти. Като кореспондент на българската телеграфна агенция работи от 30 години.