Първа копка на новия завод за гъвкави връзки
Първа копка на новия завод за гъвкави връзки / Дарик Добрич
Започна строителството  в Добрич на нов завод за гъвкави съединения за вода и санитарна арматура. Инвеститор е „Неопърл – България” ЕООД – част от швейцарската компания „Неопърл”, която е най-големият производител на гъвкави връзки в света. Първата копка на терена до бившите казарми бе направена днес от изпълнителния директор на  „Неопърл – България” Веселин Велев, кмета на Добрич Йордан Йорданов, зам.-областния управител Красимир Николов и председателя на Общинския съвет Иво Пенчев.

Инвеститорът е приемник на добричката фирма „Булмат”, която се присъедини към швейцарското дружество през 2013 година. Продукцията на фирмата днес се изнася в редица държави от Европа, Африка, Азия, Южна и Централна Америка.

Новата инвестиция е в размер на 14 млн.лева.

копка завод Добрич
Дарик Добрич

„В „Булмат” започнахме преди 17 години в малко помещение с 13 работници. Това, което тогава произвеждахме за един месец, сега го правим за един ден. Този наш проект беше плануван преди 3 години, но поради различни обстоятелства беше отложен. Сегашният проект е подобрен за по-трайно присъствие на международните пазари”, заяви Веселин Велев.

В новия завод, който трябва да бъде завършен до края на тази година, ще бъдат разкрити 170 работни места. Така персоналът на фирмата ще достигне общо 300 души.

Кметът Йордан Йорданов посочи, че правилната посока на развитие на една община е в тясно сътрудничество с бизнеса и с гражданите. „Преди година и половина заявих, че общината ще помага на всеки инвеститор и документацията му ще се придвижва за по-малко от две седмици. За момента държим на думата си и това е постигнато. Политиците често казват „ще” – няма „ще”, има нещо реално, което започва”, заяви Йорданов.

"В нашата община има условията и нагласата да дадем точно това, което на Добрич му трябва - правилната икономическа среда. В бизнеса всичко зависи от средата", подчерта председателят на ОбС Иво Пенчев.

„Неопърл” има производства в Германия, Италия, Испания, Дания, Индия, Китай и България.

копка завод Добрич
Дарик Добрич