лов ловец
лов ловец / ThinkStock/Getty Images
Ловът на прелетен дивеч е официално открит. Над 16 000 ловци от областите Шумен, Търговище, Добрич и Варна се включват в лова на този вид дивеч. 387 са ловните дружини в четирите области, които през следващите месеци ще имат възможност да ловуват пъдпъдъци, гургулици, гривяци, горски бекаси и обикновени бекасини.

Изпълнителната агенция по горите разпрати указания за лова. По-важните от тях са свързани със сигурността на ловците, правилата за безопасност по време на ловни излети, както и спазване на правилата за палене на огън в горските територии. По време на лова е забранено да се използват електрически звукопроизвеждащи устройства, живи птици за примамка, както и ловни соколи и други грабливи птици.

Ловните специалисти от СИДП и териториалните поделения ще извършват проверки по време на целия ловен сезон, като ще следят да бъде спазван Закона за лова и Правилника за прилагането му. Ловците трябва да имат изрядни документи - ловни билети и разрешителни; както и да спазват определените норми за отстрел за ден. Груповото и индивидуално ловуване на дребен дивеч се извършва само през събота и неделя и дните обявени за национални празници, а на водоплаващ дивеч - след 1 януари и в сряда.