Областна епизоотична комисия
Областна епизоотична комисия / Дарик Добрич
Въвеждат строги мерки заради птичия грип
Домашните птици в Добричка област ще бъдат под строг контрол заради новооткрития случай на инфлуенца, съобщиха на заседание на Областната епизоотична комисия. След като вчера за първи път в Добричко бяха установени болни домашни птици в село Смин, община Шабла, се въвеждат по-строги мерки – недопускане на хора в обектите, както и забрана за излизане на открито на птиците. Ще се поддържа ежедневно информиране на отговорните органи чрез кметове и наместници, както и ежеседмични прегледи от лекари в общините Шабла и Каварна.
 
В областта има над един милион отглеждани птици, съобщи д-р Борислав Каменов от Областната дирекция по безопасност на храните. Най-много са в община Добричка и Генерал Тошево. 740 000 са кокошките в Дончево, 110 000 – в Генерал Тошево, има общо 360 000 бройлери, както и 70 000 патици. За всички тях се въвежда забрана за излизане на открито, с цел да се опазят от заразяване с птичи грип. Мярката ще важи до 15 март, когато се очаква да отлетят дивите прелетни птици, които зимуват у нас, за които се смята, че са около 50 000. Те са главните носители на болестта, която най-често се разпространява чрез екскрементите им.
 
От комисията уточниха, че в общините Шабла и Каварна няма промишлени птицевъдни обекти. Случаят от последните дни е в заден двор на къща, където е имало 38 птици, сред които 21 кокошки, 11 японски петлета, петли и пуйки. Стопанинът сигнализирал за смъртност сред тях още на 31 януари, след което са взети мерки – посещение на главния лекар в общината, вземане на проби и след доказване на инфлуенца, усмъртяване на животните и загробване в близко село, както и дезинфекция на имота. Това докладва пред комисията секретарят й и директор на ОДБХ Добрич д-р Розалина Брайкова. От дирекцията изказаха благодарност на Община Шабла за бързата реакция и навременно и точно взетите мерки при случая в Смин. Обявени са трикилометрова предпазна зона, в която влизат селата Смин и Черноморци, и десеткилометрова наблюдавана зона с обхват Ваклино, Дуранкулак, Захари Стояново, Стаевци, Твърдица, както и село Било, община Каварна.