/ Dariknews.bg
Вземат спешни мерки в общините Шабла и Каварна
Разкрито е първично огнище на инфлуенца А (Н5) при домашни птици в село Смин, съобщават на сайта на Община Шабла. Обявени са трикилометрова предпазна зона, в която влизат селата Смин и Черноморци, и десеткилометрова наблюдавана зона с обхват Ваклино, Дуранкулак, Захари Стояново, Стаевци, Твърдица, както и село Било, община Каварна.

Незабавно са предприети всички превантивни мерки за ликвидиране и ограничаване на разпространението на болестта. Всички птици в обекта са унищожени по хуманен начин и е извършена дезинфекция от Областна дирекция по безопасност на храните – Добрич. Започнало е преброяване на домашните птици във всички села на община Шабла, като стопаните им декларират с подписа си пред управата на населеното място, че са запознати и спазват наложените мерки от Общинската епизоотична комисия за предпазване от птичи грип. Предстои изграждането на дезинфекционни площадки на вход и изход от село Смин.

Утре, 10 февруари, ще се проведе заседание на Областната епизоотична комисия – Добрич, в което са поканени да участват също кметовете на община Шабла и община Каварна. Веднага след това ще бъде свикана Общинската епизоотична комисия в Шабла, в заседанието на която ще се поканят за участие всички кметове и кметски наместници по населени места, за да може взетите решения незабавно да се изпълняват.