ВКС потвърди  ефективно наказание за 31-годишен, заловен с голямо количество дрога
ВКС потвърди ефективно наказание за 31-годишен, заловен с голямо количество дрога / netinfo

Върховният  касационен потвърди наложеното от Добричкия  окръжен съд наказание от 2 години и 6 месеца лишаване от свобода и глоба от 12 хил. лв. на 31-годишния Диан Сл. В. от Добрич.

На 22 април тази година  той бе признат за виновен по три обвинения за разпространение и държане на наркотични вещества. Миналата година на  18 октомври подсъдимият е разпространявал амфетамин на публично място, на 19 октомври в центъра на града е държал с цел разпространение амфетамин и на същата дата е държал в дома си с цел разпространение етилендиоксиметамфетамин и амфетамин. Общото количество на дрогата е 496,784 гр. на стойност 14 668  лв. и представлява голямо количество.

По  искане на Диан В. и след като той призна вината си и даде съгласие признанието и фактите по обвинителния акт да се ползват при постановяване на присъдата, Добричкият окръжен съд разгледа делото като „съкратено съдебно следствие".

Подсъдимият обаче обжалва присъдата на първоинстанционния съд пред Апелативен съд - Варна и пред Върховния касационен съд като посочва, че неоснователно му е отказано условно наказание.

Двете въззивни инстанции приемат, че наложеното му наказание не е завишено по вид  и размер. Варненският апелативен съд смята, че Диан В. трябва да бъде изваден и изолиран от средата, в която се движи. Неговата присъда ще има възпиращо и предупреждаващо въздействие спрямо околните, предвид масовостта на този род деяния, изключително тежките последици от тях и непрекъснато снижаващата се възрастова граница на приемащите и разпространяващите наркотици. Върховният касационен съд  потвърждава изводите му като правилни.