Висок кредитен рейтинг за община Балчик
Висок кредитен рейтинг за община Балчик / netinfo

Сертификатът за кредитен рейтинг на община Балчик беше връчен на и.д. кмет на Белия град Стефан Бошнаков от Венцеслав Николов – председател на рейтинговия комитет и член на съвета на директорите на агенцията “Глобъл Рейтингс”, извършила оценката.

Дългосрочният кредитен рейтинг е степен А – стабилна перспектива, което означава, че кредитоспособността е добра и съпроводена от някои благоприятни фактори. Краткосрочният рейтинг е а-1, което е най-високата степен на кредитоспособност по отношение на погасяването на краткосрочни финансови задължения.

Положителните фактори, които отчита агенцията, са разумно управление, нулева задлъжнялост, високо ниво на собствените приходи – средно 56%, които при повечето общини представляват около 25%. Анализаторите от “Глобъл Рейтингс” отчитат още, че община Балчик разполага с потенциал за генериране на значителни по размери допълнителни собствени приходи, за привличане на значителни външни инвестиции. Има и положителен краен баланс в размер на средно 10,2% от общия размер на бюджета. Наличието на защитени, исторически и природни местности е предпоставка за развитие на екорекреационния и исторически туризъм, смятат експертите.

Отрицателните фактори, влияещи върху рейтинга според специалистите, са недостатъчна, според международните стандарти, гъвкавост при изпълнението на бюджета, високо ниво на капиталовите разходи и висока конкурентна среда на работа в сферата на туризма, породена от близостта на Варна, Каварна, Златни пясъци, Ривиера и други.

От 2008 година за всички общини ще бъде задължително да имат изготвен кредитен рейтинг, за да могат успешно да кандидатстват пред финансиращи институции, каза Венцеслав Николов от “Глобъл Рейтингс”. “Трябва да се търсят заеми за изготвянето на добри проекти, за да печелят общините пари от еврофондовете”, коментира още Николов.