Зелен образователен център Шабла
Зелен образователен център Шабла / netinfo
Разнообразна, тройна изложба е подредена в Зеления образователен център в Шабла, съобщи в ефира на Дарик ръководителят Даниела Тодорова. В нея са експонирани творби, посветени на Тодоровден и конете. Включени са картини на художника Николай Русев от Варна, както и на Николай Донков, който е родом от Шабла, но живее също във Варна. Тематичната изложба представя и десетина гоблена на местни майсторки на ръкоделието, всички с изображения на коне. За трети път екипът на Зеления център прави изложба с гоблени на местни жени – първите две са били посветени на женската красота и на пролетта. Тодорова благодари на дамите, които се включват активно в инициативата и отбеляза, че ще поддържат традицията да показват техните произведения, редом с творбите на професионалистите. Изложбата, посветена на конете, ще остане до края на месец март.
 
На 1 април в Зеления център ще гостуват творци от Балчик. Ще бъде открита изложба с техни карикатури, като на събитието ще се включат с литературно четене членове на „Клуб на хумориста“ от Белия град – с авторски хумористични и сатирични творби. Гостуването на балчиклии се осъществява със съдействието на художника и поет Валентин Шалтев, отбеляза Даниела Тодорова.
 
Следващото събитие в пролетната програма на Зеления център е през май. По традиция, на Гергьовден се правят големи тържества в Шабла, каза тя. Тази година са организирани тридневни лектории за историята на българската шевица, които ще бъдат водени от специалисти от Фондация „Андари“. По време на семинара ще бъдат изложени 100-годишни модели на ваяшки накити. Предвидени са и работилници, в които гостите на лекториите ще могат да се докоснат до майсторството на везбата. За месец май екипът подготвя още едно събитие, което ще бъде огласено допълнително.
 
Даниела Тодорова сподели, че тежката зима не е нанесла поражения по имота на Зеления център, освен в двора, но растителността, с помощта на общинските специалисти по озеленяване, скоро ще бъде съживена. След по-слабите като дейност студени месеци, в центъра отново пристигат групи ученици, които могат да гледат експозициите – временна и археологическа, а освен това, да ползват услугите на аниматор за занимания с екологично образование под формата на игра. Скоро ще започнат отново и туристическите маршрути с местни водачи по четири трасета с природни забележителности – Шабленско и Дуранкулашко езеро, тузлата и тюленовските скали.