В събота се открива ловният сезон, 970 ловци в Добричко го очакват с нетърпение
В събота се открива ловният сезон, 970 ловци в Добричко го очакват с нетърпение / DarikNews.bg, архив

Тази събота – 1 октомври, се открива ловният сезон на местен едър и дребен дивеч, едно много очаквано от българските ловци събитие. До 31 декември ще се отстрелват диви свине, благородни елени, сърни, фазани, зайци, яребици.

Този следобед ще се проведе задължителният преди началото на ловния сезон инструктаж за водачите на ловните дружинки, съобщи пред Дарик ръководителят на Ловно-рибарско дружество Добрич Петър Петров. Представят се правилата за провеждане на лова и за безопасност при боравене с ловно оръжие. Петров припомни, че задължително ловците трябва да имат сигнални жилетки и шапки, в противен случай може да им бъде наложена глоба от 50 до 100 лева. Задължителни са и аптечките.

В дружеството членуват 970 ловци, обединени в 33 дружинки. 50 са новите членове, сред тях и две жени, които през тази година са преминали ловен курс.  Дамите в дружеството са 10 и се проявяват като равностойни ловци, каза Петров.

Като добър се отчита до момента сезонът за улов на прелетен дивеч, който започна на 13 август. До сега са отстреляни 6000 пъдпъдъци и 2000 гургулици.

Петров коментира, че остава проблемът с капаните за диви свине. Такива се залагат от недобросъвестни ловци извън заградените площи, отдадени на концесии. След това уловените животни се вкарват в тези територии и се избиват поголовно. А по смисъла на закона концесиите се дават, за да се развъжда там дивеч, който после да се разселва навън, обясни Петров.

Ежегодното пролетно преброяване на дивеча е показало увеличение на числеността на дивите свине в областта - те са 130. По-голям е и броят на фазаните и яребиците. Дивите зайци обаче са намалели от 5000 на 4000. Не е ясно защо се е случило това, компетентните органи  не са установили конкретни причини.

На 15 октомври в Кобаклъка ще бъдат отбелязани 119 години от създаването на Сдружение „Ловно-рибарско дружество Добрич”, съобщи още Петър Петров. Ще се състои регионален ловен събор „Добруджа `2016”, на който се очакват над 200 ловци от Добрич, Силистра, Шабла, Тервел, Каварна, Балчик.