В община Тервел ще има много маломерни и слети паралелки
В община Тервел ще има много маломерни и слети паралелки / Дарик Добрич

Голям брой маломерни и слети паралелки ще има в училищата в община Тервел през новата учебна година. Те бяха одобрени на заседание на местния парламент, съобщиха от кметството. От общо 7 общински училища, само в едно - СОУ Тервел, всички паралелки ще отговарят на нормите за брой деца. Всички училища по селата работят с много по-малко деца от нормативите за това, коментираха от община Тервел.

 

В училището в с.Безмер ще има 3 паралелки, в които ще са записани само по 13 ученици и 1 паралелка с 15 ученици. В Коларци ще има една паралелка с 12 деца, една с 13 и една с 11 ученика.

В началното училище в с.Каблешково всичките 4 паралелки са с по 10 деца. От общината се опасяват, че през голям брой от учебните дни, поради характерните за малките ученици отсъствия, във всяка от  4-те класни стаи ще има не повече от 6-7 деца.

В основното училище в с.Зърнево освен трите маломерни паралелки от по 13 и 10 деца, ще има и 1 слята паралелка, в която ще учат деца от втори и трети клас. Общият брой на учениците в тази слята паралелка е 13. В Орляк ще учат с две маломерни паралелки – от по 13 и 15 ученика. В с.Нова Камена, в което училището е средищно, ще започнат учебната година с 2 маломерни паралелки и 1 слята от малчугани от първи и трети клас.

В същото време общинарите решиха да отпуснат допълнителни средства за сметка на събраните местни приходи, за да се извършат належащи ремонти в селата. Така за ремонт на ЦДГ в с.Безмер се заделят 18 000 лв, за детската градина и училището в с.Каблешково – 22 213 лв., за детската градина и кметството в с.Честименско – 10 000 лв., за училището в с.Нова Камена – 6 000 лв., за детската градина в с.Поп Груево – 10 000 лв.

Всички изброени сгради имат нужда от обновяване на покривните си конструкции и от ремонти на помещенията. За съжаление тези сгради са неефективни, тъй като са разчетени за много голям брой деца, но от десетки години не се ползва целият им капацитет, коментираха от общината.