В община Добрич не очакват проблеми с плащанията по ОП Регионално развитие
В община Добрич не очакват проблеми с плащанията по ОП Регионално развитие / Дарик Добрич

В община град Добрич няма да рефлектира проблемът със спрените средства от Европейската комисия по Оперативна програма "Регионално развитие", съобщи за Дарик зам.-кметът по икономическо развитие и европейски фондове Надежда Петкова. В момента администрацията приключва работа по 4 договора по тази програма. Това са проектите за изграждане на 4 центъра от семеен тип; за реконструкция на градски парк "Св.Георги"; за промотиране на туризма "Пъстрото лице на Добруджа" и за техническа помощ "Бъдеще за Добрич", който осигурява подготовка за настоящия програмен период 2014-2020.

В общината вече са изплатени всички авансови и междинни плащания - 65% от стойността, по всички тези 4 проекта, каза Петкова и уточни, че това е максималната сума, която се полага преди окончателното плащане. Очаква се към края на годината общината да депозира пред Управляващия орган техническите отчети, след което да постъпят и финалните траншове.

На този етап са преминали всички контроли и проверки, които се полагат при всяко искане на средства. Петкова подчерта, че плащанията по проектите до момента са били в много добри срокове - месец-два след исканията за авансови вноски.

Добрич не е сред посочените общини и ведомства с лоши практики при обявяване на обществените поръчки, коментира още зам.-кметът. Тя добави обаче, че всъщност все още при тях няма никаква конкретна информация от Управляващия орган на ОП "Регионално развитие" за спрените средства и последващите действия, които ще се предприемат.