Изложба в Добрич на Явор Цанев
Изложба в Добрич на Явор Цанев / Дарик Добрич
Изложба на Явор Цанев е „гвоздеят“ в програмата на Нощта на музеите в Художествена галерия Добрич тази година. Тя ще се открие в 18.00 ч. на 20 май. По покана на директора на галерията Евелина Ханджиева, съпругата на твореца Тоня Цанева е предоставила над 70 негови произведения. На откриването утре ще говори проф. Владимир Иванов.

Изложба в Добрич на Явор Цанев
Дарик Добрич


Явор Цанев е роден през 1956 г., починал е 2014-а. Проф. Иванов го определи като един от дефицитните в наше време човеци – модели, които съграждат и оставят положителен пример за нормална личност  със стабилна позиция за фундаменталните понятия. Започнал като график, Цанев по-късно преминава в живописта. Творчеството му е сложно, интересно, препращащо в Древността. То има особено място в днешното изобразително изкуство, въпреки че е с нетипичен за съвременното му проявление тон, заяви проф. Иванов. Открива пластове история и философия, показва едно класическо оформяне на фигурите, но със съвременна техника. От картините си личи, че авторът е бил пристрастен към митологията.
 
Проф. Иванов смята, че всяка творба на Явор Цанев ни кара да се замислим. В днешното изобилие  от големи количества произведения, някои с огромни размери, „главното си остава диалогът между художника и зрителя – посланията на творбата към онзи, който се интересува от нея“, отбелязва той. „Наистина изкуството е в криза, но творчество като на Явор Цанев ни връща към смисъла, към структурирането на хаоса и отделянето на зърното от общото. Можем да му отдадем дължимото с продължаването на диалога с него, защото творците ни помагат да понасяме по-лесно бремето на ежедневието“, завърши проф. Иванов и благодари на добричката галерия за възможността да бъде показана такава пълна колекция на варненския артист.
 
Явор Цанев е бил член на групата за концептуално изкуство „Вар /т/ на“, създадена през 1996 г., която има множество изложби и издадена книжка с по 4 страници текстове на седемте свои членове. Тоня Цанева разказа, че съпругът й пишел много и в словото заключвал свои тайни, защото вярвал, че „животът и творчеството имат нужда от тайна, за да съхранят личността цяла“. В изложбата, която ще остане в двете зали на галерията един месец, ще бъде показана и тетрадка на Цанев с важни негови мисли.
 
Явор Цанев е роден на 13 октомври 1956 г. в София. Завършил е Графика в НХА и от 1985 г. е член на СБХ. Живее и твори във Варна от 1982 г. Работи и в областта на видеоарта и инсталацията. От 2000 г. е доцент във Варненския свободен университет, преподава и в Технически университет. Сътрудничил е на издателство „Г. Бакалов“ и периодични издания, бил е член на Обществен експертен съвет по естетизация на градската среда във Варна. Има многобройни самостоятелни и колективни изложби в страната и в чужбина.

Изложба в Добрич на Явор Цанев
Дарик Добрич

Изложба в Добрич на Явор Цанев
Дарик Добрич