В Добрич изчакват със забраната на бурките
В Добрич изчакват със забраната на бурките / Thinkstock/Getty Images

Общинският съвет на Добрич засега няма да обсъжда забраната за носене на бурки на обществени места. Докладна с подобен текст е била изготвена от четирима общински съветници -  Ивелин Пейчев и Невена Николова от НФСБ и Йордан Йорданов и Иван Пеев от ВМРО.

„Решихме да изчакаме проектозакона на Патриотичния фронт да бъде гласуван от Народното събрание. Не е необходимо да убеждаваме нашите съграждани колко е важна забраната за носене на подобно облекло с оглед  осигуряване сигурността на всички ни. Наясно сме, че това пречи на индивидуализацията и се създава пречка за установяване на идентичността и съответсвието с документа за самоличност на всеки гражданин. За нас е от голямо значение въвеждането на тази забрана да бъде поставено в по-висок по степен нормативен акт, какъвто е законът. Много е възможно до края на месеца този проектозакон да влезе за гласуване в пленарна зала” – коментира пред Дарик общинският съветник Ивелин Пейчев. Той прогнозира, че след приемането на този закон е вероятно да бъдат наложени промени и в Наказателния кодекс, както и в други нормативни документи.

„Имаме нагласата и подготовката да внесем в Наредбата за обществения ред и сигурност и други изменения, които са се натрупали във времето, но ще изчакаме приемането на Закона за забрана на бурките и ще обобщим всичките си предложения за изменение на тази Наредба” – подчерта още Пейчев. Той потвърди, че намерението е съгласувано и с други общински съветници от Добрич и подобна нагласа съществува в Общинския съвет, защото става въпрос за защита на националната и обществената сигурност.