/ iStock/Getty Images
Мъж, запалил къща на значителна стойност - 118 456 лева, в село Батово, ще изтърпи наказание "лишаване от свобода" за три години при петгодишен изпитателен срок, съобщиха от съда.

Присъдата е наложена след одобрено споразумение между обвиняемия и прокуратурата. При палежа, извършен на 12 септември 2021 година, е имало опасност огънят да се разпростре и върху стопански постройки в урбанизираната зона на селото.

Затвор за рецидивист за кражба на уиски в магазин във Варна

Нанесените значителни вреди на къщата достигат 32 658 лева, като направеният ремонт след палежа е надхвърлил 50 000 лева. Запалената жилищна сграда е била собственост на жената, с която той живеел на съпружески начала.

Споразумението е постигнато след като обвиняемият е възстановил причинените имуществени вреди. Мъжът се признава за виновен и по повдигнато му обвинение, че на 14 септември 2021 година е управлявал лек автомобил в балчишкото село Оброчище с концентрация на алкохол в кръвта 2.52 промила, което е установено с техническо средство от органите на реда.

Мъжът е лишен от правото да управлява моторно превозно средство за година и половина. Одобреното от Окръжния съд споразумение е окончателно и има последиците на влязла в сила присъда.
БТА