Влажните зони изчезват три пъти по-бързо от горите
Влажните зони изчезват три пъти по-бързо от горите / ThinkStock/Getty Images
Една от най-старите природозащитни организации в България - "Зелени Балкани" популяризира повече от 15 години Деня на влажните зони – 2 февруари. Тази година мотото на кампанията е „Влажните зони и климатичните промени”. Целта е да се популяризират влажните зони, като източник на жизненоважни  ресурси - вода, храна и като естествена защита от наводнения и засушавания. Идеята на Кампанията е да разпространи информация за проблема и да демонстрира решения, които могат да се изпълнят от всеки.

От "Зелени Балкани" ще проведат на 1 и 2 февруари в няколко населени места в Добричко тематични презентации за редките животински видове, влажните зони и климатичните промени. От 10.00 ч. в ОУ „Стефан Караджа” с. Житница ще има презентации, игри, творчество. Следобед от 15.30 ч. в Зеления образователен център в Шабла за влажните зони ще научат ученици и техните родители. В събота, от 8 до 11 ч. Шабленската тузла ще посетят преподаватели и техните ученици от Каварна, за да наблюдават водолюбиви птици в района. Следобед в читалището в Дуранкулак ще бъде направена презентация.

От 1970 година 35% от световните влажни зони са загубени. Заедно трябва да работим за опазването и възстановяването на тези невероятни екосистеми, които ни помагат да се подготвим за справяне и преодоляване на въздействието от изменението на климата, отбелязват от екоорганизацията. В момента една от водещите ни дейности е повишаване на информацията за защитените територии и видове от европейската мрежа НАТУРА 2000.