Търсачи на трюфели от Североизточна България протестираха в Добрич
Търсачи на трюфели от Североизточна България протестираха в Добрич / Дарик Добрич
Заплашват с блокиране на пътища, ако не бъде отменена забраната за свободно придвижване в горите
Търсачи на трюфели от Североизточна България протестираха в Добрич
102135
Търсачи на трюфели от Североизточна България протестираха в Добрич
  • Търсачи на трюфели от Североизточна България протестираха в Добрич
Десетки  търсачи на трюфели от цяла Североизточна България се събраха в Добрич, за да протестират срещу приетите мерки за защита от Африканската чума по свинете. Те недоволстват основно срещу забраната за свободно придвижване в горите около 20-километровата зона край свиневъдните комплекси. В протестна нота,  изпратена  до земеделския министър Десислава Танева и областния управител на Добрич Красимир Кирилов протестиращите заявяват, че те и техните кучета, за разлика от ловците не са контактни и са съгласни да спазват единствено обособена инфектирана зона около огнище в радиус от 3 км. Според  търсачите на трюфели от Добричко, Варна, Русе, Силистра и Разград заповедта на областния управител на Добрич е незаконосъобразна и обрича на глад  хиляди  семейства. Те заплашват, че ако не бъдат взети адекватни мерки от страна на държавата и управляващите, ще алармират всички международни институции и ще преминат към ефективни стачни действия с блокиране на пътища.

„Горите съставляват около 1,5% от територията на цяла Добруджа. Горите тук са малко, но са основно липови, а трюфелите виреят главно в такива гори. Затова пък дивите прасета нямат работа в липови, а в дъбови гори. Измислят се някакви правила от хора, които не са компетентни.  Малка група хора работи срещу друга голяма група от хора, срещу общност” -  коментира Светлин Неделчев от Добрич. По думите му забраната за свободно придвижване в горите пречи не само на търсачите на трюфели, но и на билкари, гъбари, пчелари и ловци.
Търсачи на трюфели от Североизточна България протестираха в Добрич
Дарик Добрич

360 лв. е годишната такса за събиране на трюфели в Балчик, посочи друг от протестиращите – Ради Радев от Варна. По думите му в момента търсачите на трюфели  вадят по 200-300 гр. трюфел, чиято цена се движи между  50 и 60 лв. лв. за кг. „ Сметнете колко печели един търсач, като вземете предвид  и издръжката на едно куче, ремонта на колите, защото те се амортизират като ги караме по черни пътища. За нас това е и препитание, много от колегите се хранят с това, плащат си данъците в тази държава и живеят от това – каза Ради Радев. Той бе категоричен, че няма как от  търсачите на трюфели да бъде разпространен вирус по простата причина, че те нямат  достъп до свинекомплексите. „Възможно е причината да е от заразен фураж, виждам как царевицата се преработва на фураж, а прасетата в момента са в този фураж. Питам директно  министърката какво правим в този случай? Защо заразена царевица се събира и пак нашите прасета ли ще храним с нея?” – попита Ради Радев.
Търсачи на трюфели от Североизточна България протестираха в Добрич
Дарик Добрич

Иван Маринов от Смядово разказа, че има разрешително от Генерал Тошево, но заради забраната не може да го ползва. „Аз съм пенсионер, болен съм от рак, трябват ми пари за лечение, защото пенсията ми не стига, затова съм в гората, за да мога да изкарвам пари и да си помагам.  По този начин ми възпират и лечението” – оплака се Маринов.

Протестиращите заплашиха, че ако не бъдат взети адекватни мерки от страна на държавата и управляващите, ще алармират всички международни институции и ще преминат към ефективни стачни действия с блокиране на пътища.

Още по темата- чуйте в репортажа на Таня Топалова в звуковия файл: