Заседание на Областната комисия "Военни паметници" в Добричка област
Заседание на Областната комисия "Военни паметници" в Добричка област / Областна администрация Добрич
Три нови военни паметника са одобрени за включване в регистъра на военните паметници в Добричка област, стана ясно след днешното заседание на Областната комисия „Военни паметници”. Това са нов военен паметник в кв. „Рилци“ - „Паметна плоча на загиналите от 53-ти пехотен полк, част от 7-ма Рилска дивизия през Добричката епопея 05 – 07.09.1916 г., нов военен паметник, намиращ се във военното летище в Балчик – „Паметник на загинали летци и парашутисти на летище Балчик при изпълнение на служебния си дълг“ и нов военен паметник, намиращ се в с. Спасово, община Генерал Тошево - „Паметна плоча на загиналите във войните жители на с. Спасово“.

Одобрени за включване в регистъра са и актуализирани анкетни карти и снимки на отремонтирани военни паметници - „Паметна плоча на лобното място на опълченеца Васил Контаров“ – с. Василево, община Генерал Тошево, „Кенотаф на Васил Христов Василев“ – община Генерал Тошево, „Паметник на загиналите във войните жители на община Генерал Тошево“ – община Генерал Тошево.

От Община Добричка са представили проект за възстановяване на военен паметник в с. Драганово. Той е съществуващ и се намира във Военно гробище в Добрич, е уточнил Радослав Симеонов - гл. експерт „Военни паметници“ в  дирекция „Социална политика“ в Министерството на отбраната. Паметникът на старши подофицер Драган Райков е бил донесен в музея през 1992 г., като е бил открит захвърлен между селата Опанец и Драганово. Очаква се Министерство на отбраната да осигури около 80 % от сумата за реставрацията му.
 
От Община Добрич са представили проект за ремонт на част от ансамбъла на паметника на загиналите за освобождението добруджанци. Става дума за реновиране на плочата с имена на загинали във войните, като в момента там са изписани 254 имена на загинали, а във времето са установени още 112 добруджанци, дали живота си във войните. Тук отново се очаква финансова подкрепа от военното министерство.