Таксиджия, убил две студентки, ще лежи доживот
Таксиджия, убил две студентки, ще лежи доживот / netinfo

Върховният касационен съд потвърди доживотната присъда без право на замяна, с която Варненският окръжен съд наказа Марин Л. Живков, убил по особено мъчителен начин и с особена жестокост две студентки. Убийствата са извършени край Варна през 2000-та и 2004-та година. 41-годишният бивш таксиметров шофьор ще търпи доживотната си присъда при първоначален специален режим, съобщиха от пресслужбата на съдебната палата.

През май миналата година Варненският окръжен съд призна вината на Живков затова, че на 22 май 2000-та година , в землището на с.Долище убил по особено мъчителен начин Сашка Димитрова - студентка II курс в Икономическия университет във Варна. Деянието е извършено с особена жестокост и при условията на опасен рецидив. Живков бе признат за виновен и за това, че 4 години по-късно, в края на февруари 2004 година, в землището на с.Осеново, след изнасилване убил и Радка Даскалова. Тялото на момичето, което е родом от Добрич, било разкрито година по-късно. Окръжният съд във Варна осъди Живков да заплати на родителите на убитите момичета обещетения в общ размер на 400 000 лева.

В началото на ноември миналата година и Апелативният съд във Варна потвърди законосъобразността на доживотната присъда без право на замяна. И втората съдебна инстанция потвърди, че по делото са събрани безспорни и категорични доказателства, че подсъдимият не само е познавал своите жертви, но непосредствено преди гибелта им се е виждал с тях, припомнят от пресслужбата на съда.

Според Върховния касационен съд доводите на подсъдимия за допуснати процесуални нарушения в хода на съдебното дирене са неоснователни. Специално внимание касационните съдии обръщат на назначената от Варненския окръжен съд комплексна съдебно психиатрична и психологична експертиза, по която вещото лице е провело и полиграфско изследване, поискано от подсъдимия. Според върховните съди както първата, така и втората съдебна инстанции са направили прецизен и задълбочен анализ на доказателствата, голяма част от които са косвени. Обсъдени в цялост те водят до единствения и несъмнен извод, че автор и на двете брутални убийства е Марин Живков, а доживотната присъда без право на замяна е единственото справедливо наказание. Потвърдена е и справедливостта на размерите на присъдените обещетения, които ще получат близките на убитите момичета.

Наказателното дело срещу таксиметровия шофьор започна през 2007 година, когато Живков беше подведен под отговорност за изнасилването на три момичета / Лора, Мария и Радка / и за убийството на Сашка и на Радка. Престъпленията били извършени от август 1996 година до февруари 2004 година., като между всяко едно от престъпните посегателства Марин е влизал и излизал многократно от затвора, след като изтърпявал наказания за други престъпления. За първи път през март 2008 година Окръжен съд Варна произнесе доживотна присъда без право на замяна за убийствата на студентките и по 13 и 10 години затвор за изнасилването на момичетата. Няколко месеца по-късно Апелативният съд във Варна потвърди присъдите за изнасилванията и отмени доживотните присъди. Така се стигна до повторно гледане на това дело в частта му за умишлените убийства на двете момичета.

С решението на Върховния касационен съд от началото на тази седмица влезе в сила доживотната присъда без замяна, която Марин Живков ще търпи при специален режим във Варненския затвор.