/ ThinkStock/Getty Images
Сухи треви горяха в междудиговото пространство в близост до северния шлюз в поддържан резерват „Сребърна“. Инцидентът е възникнал привечер на 23 март. Димът е забелязан от служител по охраната на резервата, който своевременно е сигнализирал компетентните органи, съобщиха от пресцентъра на Регионалната инспекция по околно среда и водите в Русе.

МВР: Със затоплянето на времето нараства рискът от пожари в тревните площи

Мястото е труднодостъпно за специализираната техника, затова пожарът е бил потушен ръчно от охранителите на резервата и дежурните служители на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“- Силистра. Засегнатият участък е отдалечен от колониите на защитените птици, уточняват от инспекцията.

По-късно на място са пристигнали и ръководни служители на РИОСВ-Русе. Засегнатият терен е на площ от около 30 дка. Не са установени щети върху биологичното разнообразие в резервата.

Експертите допускат, че деянието е умишлено, тъй като районът е изолиран, в него не се извършват стопански дейности. За случая ще бъде изпратен сигнал до Районна прокуратура – Силистра.