/ Дарик, архив
С разпит на свидетели започна съдебното следствие по дело за грабеж, придружен с опит за убийство. Подсъдим е 19-годишният Стивън С. от село Росица. Обвинението посочва, че през нощта на 12 август 2017 г. младежът е отнел от 79-годишен мъж от същото село две кутии цигари, като употребил за това сила.

Той влязъл в дома на потърпевшия и му нанесъл множество силни удари по главата и тялото. След побоя пострадалият останал да лежи на пода, а подсъдимият взел намиращите се на масата две кутии цигари, едната от които била наполовина празна и като не успял да открие пари, си тръгнал. Общата стойност на отнетите вещи възлиза на 7.35 лева.

Възрастният мъж бил намерен на другата сутрин от свой родственик - да лежи на пода неконтактен. Според съдебно-медицинската експертиза, той е оцелял само благодарение на оказаната му навременна високоспециализирана медицинска помощ.

През септември пострадалият бил изписан от болница и настанен в хоспис, където постепенно започнал да се възстановява. По време на досъдебното производство обаче е починал от внезапна сърдечна смърт.

Съдят 19-годишен младеж, обвинен в грабеж, придружен с опит за убийство

Двама наследници на пострадалия са конституирани като частни обвинители и граждански ищци в процеса с искове в размер на 2400 и 3799 лв. обезщетение за причинени от деянието на подсъдимия имуществени вреди, заедно с лихвите и сторени по делото разноски.

Делото се гледа от двама съдии и трима съдебни заседатели, тъй като подсъдимият е обвинен в престъпление, за което се предвижда наказание лишаване от свобода за срок от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна. Следващото съдебно заседание е насрочено за 9 ноември.