Събор на българите-преселници от Северна Добруджа
Събор на българите-преселници от Северна Добруджа / netinfo

Първи учредителен  национален събор на  изселилите се  българи  от Северна в Южна Добруджа по силата на Крайовската спогодба  от 1940 година се организира в местността „Текето" край  село Александрия в община Крушари. Организатори на проявата са национално сдружение „Сборяново" и инициативен комитет от Добрич с председател архиерейският наместник на Добричка духовна околия отец Стоян.

Съборът  ще се открие със Света Божествена Литургия, която ще отслужи Варненският и Великопреславски митрополит Кирил.  От 12.00 часа е предвидена беседа за Крайовската спогодба, която ще изнесе проф. Иван Стоянов от Великотърновския университет. По темата ще говори и добричкият краевед  Георги Казанджиев.

 В празничната програма се включва професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа" със специалното участие на народната певица Калинка Вълчева.

 В събора ще участват и състави от селата  Конево, Чернооково, Кучмар, Гурково, от  разградското село Белица и поповското  Садина.  В празника ще се включи и състав от съседна Румъния.

 Организаторите имат амбицията съборът да стане традиционен, като се организира всяка година в края на месец май.