/ Дарик Добрич
Пролетниците също под въпрос, ако не падне дъжд от 30 л/м2
Голяма част от площите с рапица в Добруджа са пропаднали и ще бъдат презасети с пролетници. Много притеснително е, че започват да се развалят и площи, засети с пшеница. Това коментира в ефира на Дарик председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова.

Установени са 44 000 декара с рапица изцяло или частично пропаднали, проверките продължават

По думите й, очакваните дъждове в последните дни са изключително важни за поникването и покълването на пролетниците, част от които вече са  засети. "За да бъде със стопанско значение обаче дъждът трябва да е от порядъка на 25-30 литра на квадратен метър", уточни Жекова.

„Есента бе изключително суха, нямаше зимна влагозапасеност поради липсата на снегове и дъждове, пролетта също е суха. За март месец са паднали между 14 и 18 литра на квадратен метър в Добруджа.

Картината почти в цяла България е идентична”, коментира Жекова. Според нея, стопаните в Добруджа тази година ще засеят по-малко царевица, отколкото миналата. Слънчогледът трайно е загубил позиции заради ниската си изкупна цена, нахутът също, а лавандулата запазва обема от последните години.

„Ако годината продължава така, добивите няма да бъдат такива като миналата година, респективно и цените, а това ще доведе и до корекция в нивата на рентите в посока надолу” прогнозира още Радостина Жекова.

Според нея, високите  ренти в Добруджа  са един балон, който на практика води до лишаване на замеделските производители от свеж капитал, с който да посрещнат една такава трудна година, каквато ни чака в момента.

„Трябва да можем да си посрещнем разходите и да не стигат до фалити фирми, които се занимават със земеделие”, смята Жекова. Тя обаче се надява на валежно лято, което да коригира добивите на слънчоглед и царевица, за сметка на загубите от пшеница и рапица.