Стотици изпратиха отец Стоян в последния му път
Стотици изпратиха отец Стоян в последния му път / Дарик Добрич

Стотици добричлии изпратиха отец Стоян в последния му път. Иконом Стоян Иванов Стоянов почина след тежко боледуване вчера в софийската болница „Света Анна”.

В храм „Света Троица” бе отслужено опело, на което присъстваха всички свещеници от Добричка духовна околия. Опелото бе водено от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, който дойде в църквата, придружен от свещеници от митрополията.

Бяха положени цветя и венци от името на община Добрич, редица неправителствени организации, випуск `1978 на Софийската духовна семинария, кооперации, селища в областта, политически партии и много граждани.

Отец Стоян беше председател на църковното настоятелство на храм "Св. Троица", епархийски съветник, бивш архиерейски наместник. Той е основател на приюта за бездомни и социалната трапезария към храма. Инициатор бе за съграждането и възстановяването на християнски храмове в областта.

Отецът бе погребан в двора на църквата „Света Троица”, в която служеше.

Иконом Стоян Иванов почина на 56-годишна възраст. Той е завършил Духовна семинария и през 1980 година, едва 22 -годишен, е ръкоположен за дякон. На 1 януари следващата година приема свещеническия сан. В първите години на духовната си дейност той е енорийски свещеник на 9 села в Добричка област и служи в църквите в селата Паскалево и Камен. През 93-та година е назначен за втори свещеник в църквата "Света Троица" в Добрич, а от 97-ма  става председател на храма. В продължение на 8 години е бил архиерейски наместник на Добричка духовна околия. Като успех в работата си той отбелязваше възстановените и новопостроени църкви в региона и най-важното изградения по негова инициатива Духовен център със социална трапезария към  храм "Света Троица".
Поклон пред паметта му!

Стотици изпратиха отец Стоян в последния му път
netinfo