Стоян Господинов подарява Златния печат на Ансамбъл Добруджа на кмета
Стоян Господинов подарява Златния печат на Ансамбъл Добруджа на кмета / Дарик Добрич

Кметът на Добрич ще дари на Професионален фолклорен ансамбъл "Добруджа" част от детските си носии, съобщават от общината. Сред тях са везани ризи, кърпа, пищимал и ямурлук за овчарски танц. Дарението Детелина Николова ще връчи лично, в 11.30 часа, в сградата на ансамбъла.

Главният художествен ръководител на ПФА "Добруджа" Стоян Господинов ще подари на кмета на Добрич отличието "Златен печат", което съставът получи неотдавна. Той прави това "в знак на уважение и признателност за активната подкрепа и съдействие за съхранение и развитие на добруджанския фолклор", посочва се в прессъобщението от кметството.

Стоян Господинов подарява Златния печат на Ансамбъл "Добруджа" на кмета
netinfo
В дарението на Николова за ансамбъла има детски ризи, кърпа и фуста с фолклорни мотиви, които са извезани от майката на кмета, "която се е славила със своя талант и трудолюбие", съобщават още от общината и уточняват, че "ризите са ушити от домашно изтъкан памучен плат, а пищималът е от коприна, плисиран гъсто и украсен със сърмени конци".

Детелина Николова е упражнявала фолклорни танци от 5 до 14-годишна възраст. Дрехите, които ще дари, са й любим спомен от състава към Северняшкия ансамбъл. Кметът е била и в Студентския ансамбъл към ВИНС - Варна.