Сирни Заговезни в Стария Добрич
Сирни Заговезни в Стария Добрич / Дарик Добрич
Добрич отбелязва по традиция християнския празник Неделя Сиропустна, наричан от народа Сирни Заговезни или Прошка. Добричлии и гостите на града са поканени от градската управа и Регионалния Исторически музей да участват в обредите, свързани с празника. Началото на празничната програма слага кукерско шествие от 15.30 часа, тръгващо от  бившия р-т „Стара къща”, което ще премине по пешеходната зона на бул.”25 септември”. От 16.00 часа център на тържествата ще бъде АЕМО „Старият Добрич”, където до Часовниковата кула ще бъдат организирани кукерски игри, ще бъде пресъздаден обичаят „хамкане” на сирнишката трапеза, хвърляне на стрели, прескачане на огън и сирнишко хоро. В празника със свои изпълнения ще се включат  Професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа“ и Представителна фолклорна танцова студия „Добруджа“ с гл. художествен ръководител Стоян Господинов, както и  деца и родители от Народно читалище „Български искрици – 2016 г.“

На Сирни Заговезни  си припомняме Христовите думи: „Ако не простите на човеците съгрешенията им и вашият небесен Отец няма да прости съгрешенията ви". Затова традицията изисква всеки  да поиска прошка от близките си, както и сам да потърси в себе си сили да прости.
Характерен обичай за този ден е паленето на огньове (клади), а след като прегорят се прескачат за здраве. После около тях се играят хора и се пеят песни. Затова празникът се нарича и Поклади.
Много популярен е и обичаят хвърляне на стрели. Назад във времето всеки момък изстрелва запалена стрела в двора на момата, която си е харесал. Обикновено това продължава до късно вечерта. Семейството на момата стои будно, за да гаси пламъците, докато тя самата събира стрелите. Която мома събере най-много стрели от двора си, тя е най-лична и най-харесвана.
На Сирни Заговезни - преди началото на Великия пост, православните християни за последен път до Великден вкусват млечни продукти и яйца. За трапезата на Заговезни се приготвят баница със сирене, варени яйца, варено жито, халва с ядки. 
Прието е да се извършва и обичаят хамкане - на червен конец се завързва и се спуска от тавана парче бяла халва или варено яйце. Най-възрастният мъж завърта конеца в кръг и всеки член от семейството, главно децата, се опитва да хване халвата или яйцето с уста. Който успее, ще бъде здрав през цялата година.
В седмицата преди Сирни Заговезни тръгват кукерските дружини. Маскирани мъже, облечени с кожи и накичени със звънци, обикалят по домовете и благославят за здраве и плодородие.
Постът е своеобразна магия, който трябва да предизвика плодородието. В традицията той означава временна смърт, след която задължително следва ново раждане. Така се символизира вечният кръговрат, завъртане на цикъла от безплодие към плодовитост.