Сняг и кучи студ от четвъртък в цялата страна
Сняг и кучи студ от четвъртък в цялата страна / © Thinkstock/Getty Images

В първата седмица на януари зимата ще се завърне с пълна сила. Със силен североизточен вятър, снеговалежи, виелици и снегонавявания. Това сочи средносрочната прогноза за времето, представена в Дарик кафе.

Всичко ще започне в четвъртък, ще се развие в петък и отчасти в събота и ще затихва в неделя и понеделник.

Какво време ни очаква през януари?

Според моделите, валежите ще са най-обилни в петък, в Южна и Източна България, навсякъде ще се образува нова снежна покривка, на места значителна, преспи ще блокират пътища и проходи, в отделни райони движението няма да е възможно.

Снеговалежите ще обхванат цялата страна, но най-много ще вали на югоизток и изток. Това е така, тъй като средиземноморски циклон ще преминава южно от страната и България ще е в северната му, студена част.

Заради движението на циклона, от североизток и север над страната ще нахлува студен въздух, вятърът ще е силен и бурен и това ще доведе до виелици и навявания. Особено в Източна България и Добруджа.

АПИ: В четвъртък и петък ще бъде ограничено движението на тежкотоварни авомобили

Температурите ще са отрициателни дори през деня, а в сутрешните часове в петък, събота, неделя и понеделник ще се понижават, като в неделя и понеделник сутринта ще са до минус 17, минус 20 градуса.

Това ще един от основните зимни пристъпи през тази зима.

Нека сме внимателни да се радваме на студеното и снежно време, което се задава, защото с глобалното затопляне все по-рядко имаме такива зимни фъртуни!

Все пак да се надяваме, че няма да е толкова сериозно, колкото изглежда сега на синоптичните модели.

От вторник ще настъпи повишение главно на минималните температури.

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik.bg