Снегонавяването е основният проблем при почистване на пътищата през зимата
Снегонавяването е основният проблем при почистване на пътищата през зимата / DarikNews.bg, архив

Снегонавяването е основният проблем при почистване на пътищата през зимата, заяви инж. Валентин Зеленченко, управител на фирма „Пътно строителство”, която отговаря за зимното почистване на републиканската пътна мрежа в областта.
„В момента, в който спре снегонавяването ние сме в състояние за не повече от 24 часа да почистим всички главни пътища в областта и сме го правили”, заяви Зеленченко. Важно е, допълни той, преди началото на зимния сезон да се почистят тревата и храстите, защото те помагат за снегозадържането и обикновено „след всеки храст има пряспа”.

Фирмата разполага с достатъчно техника и материали за зимна поддръжка на пътищата, увери Зеленченко. Налице са необходимите 600 тона сол и 5 000 тона пясък. Фирмата ще осигури и 20 тона калциев хлорид, тъй като по разпореждане на Агенция "Пътна инфраструктура" тази година за първи път при заледяване главните пътища ще се обработват изключително с химически средства, обясни Зеленченко. При температура до минус 10 градуса ще се ползва сол, а при по-студено време калциев хлорид.

„Пътно строителство” поддържа около 120 машини. За почистване на републиканската пътна мрежа се използват 66 от тях, разположени във всички общински центрове. С останалата техника се чистят общински пътища, тъй като фирмата има договор за зимно почистване и с няколко общини в региона. Чисти се пътната мрежа в Генерал Тошево, Тервел, Крушари и част от пътищата в общини Добричка и Каварна.

В тези кметства се позиционира допълнителна техника, отбеляза  Зеленченко. В следващите два дни специално сформирана комисия ще проверява дали има дублиране на машини за зимно почистване, както и състоянието на техниката. Областният управител Желязко Желязков обърна внимание, че ще се следи и за наличието на винетки и застраховка гражданска отговорност.