С 500 по-малко ще бъдат учениците в Добрич тази година
С 500 по-малко ще бъдат учениците в Добрич тази година / Дарик Добрич, архив
С 500 по-малко ще бъдат учениците в Добрич тази година
89593
С 500 по-малко ще бъдат учениците в Добрич тази година
  • С 500 по-малко ще бъдат учениците в Добрич тази година

Около 7 700 ученици в 350 паралелки ще влязат в класните стаи на 15 септември в град Добрич, каза в ефира на Дарик зам.-кметът д-р Емилия Баева. Бройката е ориентировъчна, окончателната ще бъде ясна в края на септември. Миналата година е имало 8 250 деца в 365 паралелки. Тенденцията за намаляване на децата се запазва. По-малко са и първокласниците - 785 в 35 паралелки, срещу 829 в 38 паралелки м.г. В града през 2016/2017 учебна година ще функционират 7 основни и 5 средни училища, 2 професионални и 2 профилирани гимназии, 1 спортно училище и 1 обслужващо звено. Според зам.-кмета, причина за намаляващия брой ученици е най-вече миграцията. „Семейства напускат града и ние не можем да спрем този процес, стараем се да предлагаме добро ниво на живот и да задържим младите хора", каза Баева. Учениците са намалели с 47% за последните 18 години, изнесе данни тя.

В Добрич общинските учебни заведения вече са с две повече  - ПГ по ветеринарна медицина и аграрно стопанство, подчерта Баева, затова спадът в броя на учениците не е по-драстичен. Промяна има и при средните училища - закрива се СОУ „Дора Габе". Заповед за това има от министъра на образованието от 2 септември. Тя ще бъде обнародвана на 16 септември, а до 1 октомври е срокът за обжалване. След това ще се разпредели материалната база и техниката, ценни активи на училището. Оптимизацията предвижда обединяване на СОУ „Дора Габе" със СУ „Любен Каравелов". По думите на Баева учениците от закритото школо са избрали да продължат обучение и в СОУ „Кл. Охридски", ОУ „Хан Аспарух, ОУ „Хр. Смирненски", ОУ „П. Волов". Повечето педагози са намерили реализация в други училища.

Няма ремонти в учебни заведения, които да пречат на образователния процес, съобщи Баева. Повечето училища и детски градини са реализирали почистване и подобрения със собствени усилия. По капиталовата програма в ДГ №10 е направена смяна на парната инсталация, в ДГ №7 и ясла №4 е поставена нова дограма. Подготвя се обществена поръчка за смяна на покривите на градини с номера 20 и 23, и на ясла №1. За всички нужни подобрения на материалната база, според подадените искания на директори, са нужни 500 000 лева, каза Баева. Сумата е непосилна за бюджета, затова кметският екип ще се опита поетапно всяка година да прави трайни ремонти на различни места.

Баева припомни, че ЕГ, ПМГ, ОУ „Хр. Ботев", ДГ №12, 18, 25 и 32 са включени в интегрирания план - за цялостен ремонт и обновяване на базата. На ветеринарната гимназия ще се правят подобрения с 1.3 млн.лева.