РИМ получи дарение уникална колекция картички
РИМ получи дарение уникална колекция картички / Дарик Добрич

Регионалният исторически музей в Добрич получи като дарение уникална колекция от картички и фотографии, свързана с дейността на българските войски през Първата световна война на Добруджанския фронт. Тя е на стойност 2700 лева, а дарител е общинският съветник и бизнесмен Младен Матеев. Откупката е направена от частен колеционер.

„Половината от фотосите са уникални – те са в един екземпляр, подобни няма в  музеите в Добрич, Силистра и Тутракан. Някои  се срещат в държавния военен архив, в единични бройки. Успяхме да спасим паметта за един много важен исторически момент – освобождението на Северна Добруджа. Идеята беше да запазим това богатство на едно място, а не да е пръснато в различни колекции”, коментира директорът на РИМ-Добрич Костадин Костадинов.

Сред ценните екземпляри е пощенски плик с клеймо и марка от българската поща в Букурещ от 1917-1918 г. Тогава в Букурещ е имало българско кметство, комендантство, клон на БНБ.

Друга снимка показва използване на камили като впрегатен добитък в Добруджа – снимана е жътва с камили в село Белгун. Интерес представлява картичка с личния авторгаф на добричкия свещеник Александър Тонков – един от стълбовете на българската църква в Добруджа. Любопитен е и фотос от 1899 на българското общество в Тулча, което празнува Коледа,  изпратена до Варна, посочи историкът Радослав Симеонов. Много ценни са картичките на войнишки паметници, които са били унищожени и сега само картончетата дават информация как са изглеждали. Като цяло фотосите представляват пъстра мозайка от Северна Добруджа, те са от 30-40 населени места и са свързани свързани с няколко български пехотни полка.

Освен картичките дарението включва брой на изключително рядко срещано издание - вестник „Дунав”, издаван в Браила като орган на Българската Дунавска армия, както и бюлетин от щаба на армията, разлепян из София, със сводка за характера на бойните действия за всеки изминал ден.

Колекцията ще бъде обособено в специална експозиция в Музея по нова и най-нова история. Тя е ценна придобивка за РИМ, още повече, че след две години Добрич ще бъде център на националните чествания по повод 100 години от освобождението на Южна и Северна Добруджа. Догодина РИМ ще издаде специален албум и книга, посветени  на освобождението – един забравен момент в нашата история, допълни Костадинов.

РИМ получи дарение уникална колекция картички
netinfo