Програмата за трансгранично сътрудничество Румъния - България
Програмата за трансгранично сътрудничество Румъния - България / fpdd.bg
Стратегия за развитие на трансгранична икономика в полза на природното и културно наследство на Румъния и България е разработена по проект „Трансгранична икономика в Румъния и България, опазваща природното и културно наследство”, информират от Търговско-промишлената палата в Добрич – един от водещите партньори по проекта. Другата партньорска организация е  Камарата за търговия, индустрия и навигация – Констанца.
 
Стратегията анализира реалното положение на 15-те области и окръзи в трансграничния регион България-Румъния, набелязва мерки и поставя цели, релевантни за целия спектър от институционални и частни действащи лица, които допринасят за опазване, съхранение и устойчиво ползване на природното и културно богатство. Стратегията интегрира предпочитанията на бизнес средата и на заинтересованите страни от българо-румънската трансгранична зона.
 
Във връзка с прилагането на тази стратегия, ще бъдат организирани 2 обучителни сесии - в Добрич и в Русе за представители на търговските палати от всички области в България, които са в пограничния район с Румъния, включващи различни модули. Сред тях са маркетинг на продукти отнасящи се до културно и природно наследство, продукти, асоциирани с културно или природно наследство, планиране, подобряване на комуникационните умения и уменията за преговори при проекти, отнасящи се до културното и природно наследство и управление на малки и средни предприятия, които акцентират върху културното и природно богатство.
 
В Добрич обученията ще се проведат на 20 и 21 юли, а в Русе – на 27 и 28 юли. Участниците в обучението ще придобият знания за маркетинга, продажбите и управлението и ще получат информация за изпълнението на Стратегията и за това как да подпомагат фирмите, заинтересувани от развитието на икономическа дейност опазваща културното наследство и природните ресурси.
 
Обучения със същата тематика са организирани и за бизнес организации, подкрепящи бизнеса от другата страна на Дунава, в Румъния.
 
В рамките на проекта предстоят обучения и за фирмите от секторите – туризъм, архитектура и строителство, земеделие и производство на енергия от възобновяеми енергийни източници, относно прилагането на Стратегията и предложените мерки в нея.
 
Ще бъде изготвен План за действие на стратегията, който ще се базира на целите, предизвикателствата, мерките и очакваните резултати, посочени в нея, с формулирани краткосрочни цели, приоритетни мерки и дейности за изпълнение, източници на финансиране, срокове и отговорни органи.
 
Предстои и разработка на български и румънски език на 5 Ръководства за прилагане на добри практики, 4 от които са насочени към секторите, избрани по проекта - туризъм, селско стопанство, строителство и архитектура и производство на енергия от възобновяеми енергийни източници.